Flugfiskarna Mikael Mählström och Jonas Larsson i väntan på grillglöd.

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s och då far båten som ett litet löv i den höga sjön. Att ro mot vinden går oändligt långsamt. Man blir bara förbannad. Men att bli arg på en västanvind tjänar inte mycket till. Drifta går skitdåligt. Får fixa ett drivankare till dessa tillfällen. Linan får ett eget liv, gör bimini-knutar på sig själv och hittar minsta upptickande detalj i båten – på det mest ondskefulla sätt. Farligt också. Med lagen om alltings djävlighet i aktion kan man snärja in sig och därefter ramla i vattnet och … Ja, du kan ju själv föreställa dig fortsättningen … Tacka vet jag de lätta växlande vindarna igår. Fisk blev det också då. Inte bara för mig, rapporterna talade om fin fisk i arkipelagen.

Dagen innan gick det bättre, även om ingen stor fisk kom upp. Jiggy Spiggy levererade. Tog även en på spinn för en gångs skull. Denna på Svartzonkers Zazaa i färgen barnbajs!

Mikael och Jonas laddade för en resa med Sporting till Fyn i påsk. Vilket påminner mig om att Joakim Lindengren också var på väg dit när jag träffade honom senast. Det är tydligt att allt fler svenskar besöker det danska havsöringmeckat. Det är nog inte bara själva fisket som lockar utan fiskekulturen, mat, dryck och känslan att vara på äventyr utomlands. Vinden är en osäker faktor när man beger sig på en havsöringtripp. Men pojkarna hade ett rätt bra fiske trots hård vind sist de var på Fyn. Fördelen med en ö är ju att man alltid kan byta sida om det blir alltför tuffa förhållanden för flugfiske och läsidan gav dem också fisk när de sist var på ön. Jag önskar dem en trevlig påskresa. Fisket på Bråvikens nordsida var svårt idag, men nu är ju Mikael och Jonas i alla fall uppvärmda och tränade för hård västan. Och för min del är ju en dag med dåligt fiske inte en dålig dag – om man träffar trevliga katrineholmare. Micke satte förstås på en Pattegris – en fluga född på Fyn. Jag påpekade att han inte var i Danmark än, vilket han inte tog någon hänsyn till. Själv provade jag förstås Jiggy Spiggy, en fluga född i Bråviken, men det hjälpte inte. Jag fick dessutom mess om att fisken vakat i en lävik idag. Jodå, lä kan löna sig.

AKTUELLT

Hard Core linbricka

2009 presenterade jag för första gången linbrickan Hard Core. Det var i Fiskejournalens septembernummer det året som pryddes av Martin Falklind med en riktigt fet havsöring. Det är speciellt i fisket efter kustöring som flugfiskare använder linkorg och linbricka, men jag har upptäckt att sådana tingestar är beroendeframkallande. Allt blir ju så mycket lättare med

Försenad film om Hard Core-linbricka

I min artikel om linkorgar i Allt om flugfiske nr. 2 utlovar jag en instruktionsfilm om hur du gör din egen Hard Core-linbricka. Den är ännu inte publicerad, men jag jobbar på att den ska vara tillgänglig så snart som möjligt, senast måndag 16/3 om inte coronan tar mig. Ber om ursäkt för förseningen.

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till