Tvinnad vid Skälderviken

Vid mynningen.

Jag är på promenad vid Skälderviken. När jag kommer fram till Rönne Å:s mynning ser jag en man som håller på att trassla med sin haspelutrustning. Mot väggen står även ett spinnspö med en gammal ambassadeur. Haspelrullen är en gammal Cardinal  i vacker ”british racing green”-kulör. Den ser knappt använd ut.

Jag minns den rullen så väl från sjuttiotalet, hette den 33?. Då i Karl-Erik Anderssons mästerliga fiskenävar vid Fjätälven.

”Vad bra att du kom, jag kan behöva ett handtag med den här”, säger den gamle mannen. ”Jag har inte fiskat på 20 år, men nu var det en bekant som tyckte att jag skulle följa med.”

Linan är tvinnad, men snart har vi fått ordning på det hela och snart är det kroklösa draget ute i kanalen för att sträcka den lina som varit upprullad på spolen under 20 overksamma år. Den måste ha förvarats mörkt och svalt, för nylonlinan verkar ok. Nu fastnar draget mellan två stenar. Jag erbjuder mig att dra loss det. Just då kommer en segelbåt för motor på väg ut i Skälderviken. Linan fastnar i båten och jag gör mig bredd på smällen. Som genom ett trollslag drar istället båten loss draget och släpper sedan linan oskadd. Det återupptagna fisket börjar bra. På vägen hem berättar mitt promenadsällskap att hon tycker sig känna igen mannen. Var det inte han som sålde sitt framgångsrika företag för att leva livets glada dagar och åka jorden runt? Skulle inte förvåna mig, tänker jag.

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för