Skedflugor: Tube Spoon Fly och Slim Jim Spoon Fly

BNslingerbult12

Skedflugor är lite kontroversiella. Somliga fiskare och bindare betraktar dem inte som flugor och tycker inte att de har med flugfiske att göra. I vissa flugfiskevatten har de t.o.m. varit förbjudna. Kanske lite på grund av deras effektivitet? Min egen hållning är att de är roliga att fiska med och har fångat väldigt mycket fisk av många arter: Havsöring, insjööring, abborre, makrill, torsk och näbbgädda är några av arterna som älskar skedflugor, men listan kan göras mycket längre än så. Jagar rovfisken småfisk är de grymt effektiva. Slim Jim Spoon Fly är bunden på vanlig långskaftad krok. Den tunna designen gör den mycket lättkastad. Det mönstret passar bra när fisken jagar tobis trots att den inte är så lång. Det är den simmande rörelsen som triggar fisken. Vill man fiska en lite större sked rekommenderar jag Tube Spoon Fly. Här blir det lite större luftmotstånd och därför passar den bäst tillsammans med en tung lina eller en med kort kraftig klump. Tube Spoon Fly gör lite yvigare svängar och har mer häng i vattnet. Ska du fiska snabbt bör du fiska den tillsammans med en ”fast intermediatelina” eller en snabbare sjunkande lina annars finns risk för att den surfar upp till ytan.

 

Slim Jim Spoonfly. Använd Laméband så får du en mycket hållbar skedfluga.

Slim Jim Spoonfly. Använd Laméband så får du en mycket hållbar skedfluga.

Slim Jim Spoonfly

Krok: Långskaftad streamer eller Aberdeen.

Tråd: Olivgrön 3/0.

Kroppsmaterial: Silvertinsel.

Sked: Laméband i silver, bredd 7mm.

5-minuters epoxylim:

Ögon: Stick-on-eyes i silver.

Olivgrön märkpenna.

 

Bindbeskrivning:

 

 1. Mät ut silverbandet så att det räcker från mitten på krokböjen förbi krokögat.
 2. Klipp en spets på bandets ena ände och fäst den en bit ned i krokböjen med bindtråden så att bandet pekar bakåt.
 3. Fäst silvertinslet på samma plats, linda fram bindtråden till krokögat och följ efter med tinslet.
 4. Fäst tinslet vid krokögat. Fäll bandet över krokens rygg. Klipp en spets i bandets andra ände, så att det precis räcker fram till krokögat. Fäst bandet i yttersta spetsen precis vid krokögat. Var noga med skeden ligger precis vågrätt, justera annars.
 5. Färga in skedens ena kant med märkpenna.
 6. Fäst ögonen.
 7. Täck båda sidor med 5-minuters epoxy. Och låt torka under rörelse.

 

Om du märker att skedflugan har en alltför livlig gång kan i efterhand klippa bort lite av kanterna på den del av skeden som går ned i krokböjen. Svänger skeden inte alls beror det på att skeden inte går tillräckligt långt ned i krokböjen.

 

Om du vill ha en större sked passar en Tube Spoon Fly bäst.

Om du vill ha en större sked passar en Tube Spoon Fly bäst.

 

Tillverka din egen Tube Spoon Fly

Det här behöver du:

 

 • Tunna tuber. Den allra tunnaste sorten ger bra fungerande skedflugor. Du kan köpa en färdig kombination med kort mässingstub till förtyngning och tunn plasttub.
 • Laméband i bredden 25-40 mm, silver eller guld (du hittar dessa på www.ohlssonstyger.se).
 • Förtyngning: Koppar, tungsten eller blytråd alternativt kort mässingstub som du trär på plasttuben.
 • Stick on eyes eller epoxyögon.
 • Smältlimspistol och klart smältlim.
 • Epoxylim.
 • Vattenfasta färgpennor.

 

Steg för steg till en färdig Tube Spoon Fly

BN_tubespoonfly25

Steg för steg mot en färdig Tube Spoon Fly. Förtyng med vad du har till hands.

 1. Klipp av en tub till 4-5 cm.
 2. Linda ett huvud 5mm från ena ändens slut med koppartråd eller fäst en kort mässingstub som förtyngning. Förtyngningen gör att tubflugan styr bättre under kastet och motverkar att skeden stiger mot ytan vid infiskningen.
 3. Klipp av 2 längder laméband något kortare än tuben.
 4. Lägg en tunn sträng med smältlim på silverbandets mitt och fäst tuben så att ändarna sticker ut lite på båda sidorna.
 5. Lägg nu en sträng på var sida om röret och en på rörets ovansida. Lägg snabbt över det andra bandet och släta noga ut limmet med fingrarna så att det flyter ut mellan banden. Håll sedan bandet mellan dina tummar och pekfingrar så att skeden får en svag S-form tills limmet stelnat. Detta tar ca en minut. En skarpare S-form ger större rörelser.
 6. Klipp skeden till en fiskform. Gör den smal för minsta luftmotstånd. Bredare sked ger yvigare och långsammare rörelser.
 7. Färgsätt skeden med tuschpennor: Färga ena kanten på skeden i mörk färg till fiskens ryggsida. Sätt på ögon. Vänd och gör likadant på baksidan. Arbeta med kontrastverkan för att få en effektiv färgsättning.
 8. Sätt tuben på en nål och täck den med ett tunt lager epoxylim.
 9. Sätt den på en epoxysnurra för att torka. Har du ingen torksnurra använder du extra snabbtorkande epoxy.
 10. Du kan lägga till detaljer som t.ex. gälspringa med vattenfast tusch utanpå epoxylagret.
 11. Korta slutligen av rörets ändar intill skeden.
 12. Om du i efterhand inte skulle vara nöjd med formen och skedens gång i vattnet kan du justera genom att klippa skeden till en smalare form eller värma försiktigt med varmluftspistol och omforma skedens S-form.
Forma skeden till s-form innan du klipper den till fiskform.

Forma skeden till s-form innan du klipper den till fiskform.

 

AKTUELLT

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och