Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren …

Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget, vattnet är för kallt. Sedan bär det in i gäddviken. Här ligger vinden på och den mjuka bottnen har grumlat vattnet. Jag börjar med en stor fluga. Ingen reaktion. När jag istället greppar haspeln säger Peter:

– Där var det något – tror jag.

Vi kastar, skrattar och pratar, men det verkar inte vara någon fisk i viken. Skymningen tilltar, det är kallt i vinden från det stora öppna havet utanför Bråviken. Nu svalnar vattnet. Men där kommer något efter draget, en stor grå tätare fläck syns i det grå vattnet. Här kommer gäddan. Två sekunder senare är jag tveksam. Det ser ut som en öring, färgen är en örings havsgrå. Men så stor? En sådan öring hugger inte, hinner jag tänka innan fisken är framme vid båten och draget försvinner in i den stora munnen. Mothugg på så nära håll brukar aldrig bli bra, tänker jag i samma stund som jag gör mothugg – Jag tror i alla fall att jag gör mothugg och tyngden kommer i spöet. Krokarna sitter och jag tar den hårt. Flugfiskare som jag är undrar jag hur man annars ska kunna fästa fisken på den stora trekroken. En sådan stor fisk blir aldrig kvar på kroken, tänker jag nu, de slår sig alltid lösa. Och tunga draget slänger hit och dit, gör en stackars flugfiskare alldeles trasig i nerverna. Men Zazaa sitter fint i gipan och Peters håv är rymlig. Vågen går till dryga fem kilo, och med håven borträknad blir det fyra och två. Fisken är en vild Bråviksöring i perfekt kondis och får simma ut igen. Samma storlek som Peters toppfisk förra säsongen. Men det fanns större, mycket större.

Säsongens största! Foto: Peter Johansson.

– Finns det en, finns det fler, viskar Peter och kastar ett Ludde-drag mot vassen. Det ger resultat. En fin öring till kommer in i håven. Inte illa i en gäddvik.

Finns det en, finns det fler!

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för