Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren …

Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget, vattnet är för kallt. Sedan bär det in i gäddviken. Här ligger vinden på och den mjuka bottnen har grumlat vattnet. Jag börjar med en stor fluga. Ingen reaktion. När jag istället greppar haspeln säger Peter:

– Där var det något – tror jag.

Vi kastar, skrattar och pratar, men det verkar inte vara någon fisk i viken. Skymningen tilltar, det är kallt i vinden från det stora öppna havet utanför Bråviken. Nu svalnar vattnet. Men där kommer något efter draget, en stor grå tätare fläck syns i det grå vattnet. Här kommer gäddan. Två sekunder senare är jag tveksam. Det ser ut som en öring, färgen är en örings havsgrå. Men så stor? En sådan öring hugger inte, hinner jag tänka innan fisken är framme vid båten och draget försvinner in i den stora munnen. Mothugg på så nära håll brukar aldrig bli bra, tänker jag i samma stund som jag gör mothugg – Jag tror i alla fall att jag gör mothugg och tyngden kommer i spöet. Krokarna sitter och jag tar den hårt. Flugfiskare som jag är undrar jag hur man annars ska kunna fästa fisken på den stora trekroken. En sådan stor fisk blir aldrig kvar på kroken, tänker jag nu, de slår sig alltid lösa. Och tunga draget slänger hit och dit, gör en stackars flugfiskare alldeles trasig i nerverna. Men Zazaa sitter fint i gipan och Peters håv är rymlig. Vågen går till dryga fem kilo, och med håven borträknad blir det fyra och två. Fisken är en vild Bråviksöring i perfekt kondis och får simma ut igen. Samma storlek som Peters toppfisk förra säsongen. Men det fanns större, mycket större.

Säsongens största! Foto: Peter Johansson.

– Finns det en, finns det fler, viskar Peter och kastar ett Ludde-drag mot vassen. Det ger resultat. En fin öring till kommer in i håven. Inte illa i en gäddvik.

Finns det en, finns det fler!

AKTUELLT

Hard Core linbricka

2009 presenterade jag för första gången linbrickan Hard Core. Det var i Fiskejournalens septembernummer det året som pryddes av Martin Falklind med en riktigt fet havsöring. Det är speciellt i fisket efter kustöring som flugfiskare använder linkorg och linbricka, men jag har upptäckt att sådana tingestar är beroendeframkallande. Allt blir ju så mycket lättare med

Försenad film om Hard Core-linbricka

I min artikel om linkorgar i Allt om flugfiske nr. 2 utlovar jag en instruktionsfilm om hur du gör din egen Hard Core-linbricka. Den är ännu inte publicerad, men jag jobbar på att den ska vara tillgänglig så snart som möjligt, senast måndag 16/3 om inte coronan tar mig. Ber om ursäkt för förseningen.

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till