Själv i natt

Hade tänkt mig att jag skulle komma iväg i god tid för att rigga fotoutrustningen. Att fotografera sig själv i en sörmländsk djungel mitt i natten är inte så lätt. Men nu är jag här i en brant backe ned mot ån. Det är kolsvart under träden och fallna stammar ligger i ett gigantiskt plockepinn. Hade tänkt mig komma hit med pontonbåten, men det blev lite för sent för det. Svetten rinner och kamera och ljusstativen fastnar i riset. Spindelväven smetar runt ansiktet och myggen hittar lätt en överhettad fiskare i snåren. Jag vadar ut i den tunga strömmen och klättrar upp på ett klippblock. Äntligen på plats, efter att ha vadat djupt i hård ström. Så dumt. Dom skulle hitta mig i kraftverket nedströms. Nu är jag i alla fall på den svalaste platsen vid den svalaste tiden, mitt i skogen i en ström, mitt i natten. Ändå rinner svetten av mig. Nattsländorna kryper in i näsa och öron. Nu hör jag tunga vak. Stor gös. Allt trassel är glömt. Men det är något väldigt otillgängligt med själva fisket här också. Jag når inte vaken. Strömmen vill inte släppa till. Den kräver att jag tänker nytt. Jag tror att pontonbåten löser många problem. Nästa gång ska jag komma ned för strömmen. I djungeln ska man färdas på vattnet, annars går man vilse. Till slut hugger det i alla fall. Hårt.

Sörmländsk natt

Sörmländsk natt

Utan tvekan en stor gös, men det blir bara ett irriterat bett inget mer. Kl. 3:30 kommer jag ut ur skogen och ser ängsmarkerna breda ut sig. Nu är det 20 grader varmt och det är gryning. En sval vind kommer från öster.


AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för