Simpor och borrar

Flygande Holländaren?

Jag befinner mig på Fårö och har semester. Idag tar vi en simtur i sundet och jag hittar en oprövad pallkant intill en sandig flad. Kanske något för ett tidigt öringfiske nästa vår. Det är gott om spigg här och en fin tunga flyr för våra fötter. I morse klockan två gav jag mig ut för att pröva öringfiske på natten, men glömde vadarskorna, så jag fick vada barfota, aj, aj, inte så effektivt fiske och inget resultat. Torsken då? Jag går ut med pontonbåten och har snart den första torsken i näven. Men ack så liten. En båt med två herrar kommer fram. De undrar över pontonbåten. Sedan lägger de sig och fiskar 15 meter från mig – på en kuststräcka av kilometer efter kilometer. Man undrar …

Rötsimpan – Vacker som en dag ...

Jag får en brun torsk, en röd torsk, en grå torsk och en gul torsk, men alla är de för små. Och en rötsimpa tar förstås pirken när jag fiskar för djupt. En alltid lika fascinerande uppenbarelse. Ett tremastat segelskepp kommer in efter kusten och i dess släptåg mörknar himlen. Åskan börjar rulla över sjön långt bort i sydost. När jag kommer hem till stugan svärmar pingborrarna över enbuskarna. De brummar runt öronen på mig och åskan vibrerar på ett märkligt sätt över sjön. En timme senare är den inne över oss och elen slås ut samtidigt som regnet börjar väta den knastertorra ön. Stugan skakar och det blixtrar värre än på en modevisning i Paris.

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för