Silverspjut på Hittarpsrevet

Ingemar Johansson och Raine Poka på Hittarpsrevet.

Idag har jag bytt sida. Av Kullahalvön vill säga. Jag är nyfiken på Hittarpsrevet och bestämmer mig för att göra dagens fiskeförsök där. När jag anländer är det ett drömskt ljus över Öresund. Ett riktigt fiskeljus och ett riktigt fiskeväder med omväxlande ljusare stunder och milt regn. Revet är ännu finare än jag föreställt mig. Längst ut ser jag silhuetten av två fiskare. Nej, det är nog inga tonåringar, det syns på vadstilen. Jag börjar fiska på lovartsidan i sydvinden men känner ingen fisk. Är det näbbgädda inne? När fiskarna ser ut att avsluta sitt fiske möter jag dem på revryggen. Det visar sig vara två Skälderviksfiskare som förirrat sig över till sundet för att fiska horngädda som fisken ju heter i Skåne. Ingemar Johansson och Raine Poka. Både herrarna och jag förväntar oss fisketips för revet, men jag är ju här för första gången och är ännu mer novis på platsen. Ingemar och Raine har inte haft någon tur med öringen när de fiskat här trots att det är så fint. Vad kan det bero på? Det har gått trögt med horngäddefisket också, men de har definitivt fått ihop till en middag i alla fall. Raine visar sig vara en kollega. Han har skrivit mycket om fiske och fiskat ihop med både Arne Broman och drottning Silvia. Men detaljerna kring majestätsfisket får nog Raine själv berätta om när ni träffar honom vid vattnet.När jag sagt adjö till de båda fiskekamraterna vadar jag mig ut på revets spets. Jag skrämmer ut en fisk och undrar om det var öring eller Belone Belone som fanns under virvlarna. Inget hugg. Jag byter fluga till en orange märla och när jag når revets spets sliter något tag i flugan och börjar dansa fram på stjärten. Horngädda! En karaktärsfisk för sundet i maj. Lets Dance!

Belone belone – en dansare.

Kväll över Revet.

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för