Min skånska resa: Dag 5. Närkontakt av andra graden

Lördag. Jag är på väg till skånska ostkusten. Men när jag ser att vinden är nordlig och fisketimmar försvinner med allt bilåkande tar jag av mot sydkusten istället. Jag siktar på Svarte. Det står redan en äldre röd volvo på parkeringen – bilarna får väl tala om bättre tider när hussarna är nere och fiskar. Vid vattnet får jag plåster på såren för förlorad fisketid. Solen fullständigt steker invid hagtornssnåren och vinden kommer inte åt mig nedanför backarna. En spinnfiskare står till höger om mig. Här är en fin stenig udde. Vattnet är mycket högt efter stormandet och tyvärr fortfarande rätt färgat – men fiskbart. Jag njuter och suger i mig solen som en pelargon som fått komma upp ur källaren efter vintervilan. Det känns mycket mer som vår än vinter. Vattnet håller en temperatur på 6 grader – helt perfekt! Något flimrar till i ögonvrån. En rörelse i hagtornsbuskarna bakom mig. När jag vänder mig om står den där. En rödräv med glödande päls i det sneda morgonljuset. Den kisar mot ljuset och jag kan tydligt se hur ögonen drar ihop sig till springor – som på en katt. Den står bara 10 meter ifrån mig och jag förstår att jag inte kommer att kunna få kameran redo innan den är försvunnen. Ändå försöker jag. Lugnt och obekymrat plockar jag upp kameran och ser upp mot öppningen i snåret. Den står kvar! Jag börjar plåta och pratar med räven för att den ska förstå att jag inte är farlig. Det rycker lite i kroppen som om den faktiskt tänkte ta några steg fram för att hälsa. Sedan blir den störd av kamerans otäcka klickande och drar sig bortåt. Jag ropar på den och åter stannar den till för posering.  När jag tar ett steg åt sidan för en bild med både vatten och räv har den fått nog är som uppslukad av jorden – på rävars vis.

Oops, en fiskare till!

Det kommer allt fler fiskare till udden. Jag pratar med två spinnfiskare. Den ena av dem har fått en liten blänkare på morgonen och får ännu en liten fisk på udden. Jag som tycker att det är väldigt många som fiskar idag, frågar hur det då brukar vara här nere i april? Men pågarna slår ifrån sig. Kanske att det kan bli mycket folk på några platser, men trängas det behöver man inte, inte ens i april då det kommer många danska och tyska fiskare.

– Du har ju tre mil med bra fiskevatten åt det hållet och tre mil åt andra hållet också, säger den ena fiskaren och slår ut med armarna. Några flugfiskare dyker också upp och en av dem har känt en fisk, men inte mer än så. Själv har jag ett par kontakter när jag byter till en stor och glittrig Thunder Creek Deceiver. Vattnet är oklart och det är nog lättare med spinn idag. Men kasta långt med fluga kan man. Frånlandsvinden bär lätt ut flugan 30 meter när man står bra till. På vägen tillbaka mot Malmö prövar jag en annan udde i skymningen. Men här är vattnet fortfarande alltför grisigt.  Efter en stund reser sig något mörkt upp ur vattnet utanför udden. Jag tycker mig se ett sjöodjur med spröt åt alla håll. Det tycker nog många att det är också, för det är en bjässe till gråsäl. Den ser enorm ut efter mina möten med knubbsälarna i sundet.

Äntligen finväder!

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för