ANNONS

Kom igång med ekolodet – fördjupningskursen

Ekolodsexperten Bo Hall lotsar dig genom den moderna ekolodsteknikens snårskog. Lär dig hur man läser av ekolodsbilderna och använder tekniken i praktiken.

För ett år sedan berättade ekolodsexperten Bo Hall grunderna till hur ekolodet fungerar. Nu tar Bosse steget in i framtiden och bjuder på en intensivkurs i den allra senaste ekolodstekniken. Lär dig allt om hur du använder högupplösta sido-, och nedåtseende ekolodsvyer till fotografiska realtidsvyer, här i fördjupningskursen.

Ekolodsnestorn Bo Hall är svenska folkets mest anlitade utbildare inom ekolodsteknik och har precis lanserat den nya boken Ekolodskolan 2. Den nya boken är en uppföljare till den omåttligt populära föregångaren Ekolodskolan 1, som sålts i fler än 5500 ex. Här nedan har Bo Hall komprimerat delar av hans senaste alster i artikelform. Lär dig allt om den senaste ekolodstekniken och hur du kan vässa till fisket och göra det mer fångstrikt. Här nedan följer beskrivningar med sju tillhörande exempel från verkligen som bör räta ut en del frågetecken. Resan till drömfisken blir inte bara kortare utan på många sätt bra mycket roligare. Bosse visar dig vägen – häng med!

Garmin echoMAP UHD 72cv har bland annat en mycket detaljrik ClearVü.

ClearVü kompletterar det vanliga ekolodet
Abborre och gös står ofta nära botten vilket gör det svårt att se dem på det traditionella ekolodet. Ekolodssignalen kan tyvärr inte separera fiskarna utan de försvinner in i bottenekot. Lösningen är att använda den nedåtseende ekolodsvyn ClearVü, som plockar fram fiskarna åt dig.

ClearVü-vyn är väldigt användbar när du ska leta upp fisk nära botten. De höga frekvenserna gör att fiskar träder fram tydligt på ekolodet. För att få en lättförståelig bild så delar du skärmen i två lika stora fönster, ett ClearVü-fönster och andra delen som ett traditionell ekolod.

Exempel 1
Överst ser du det vanliga ekolodet där ett stort stim med betesfisk syns som en stor gul klump i mitten. Under stimmet ser du den gula botten på 8,1 meter. Precis under det stora gula stimmet ser du en stor röd kulle som borde vara en stor sten, men det stämmer inte.

Nu flyttar vi blicken ner till den nedre bilden, som är mestadels blå och svart. Detta är en ClearVü-bild och den ger oss ännu mer kunskaper än föregående bild. Den nedre bilden visar bottnen på 8,1 meters djup och det stora stimmet som i detta fallet blir ljust, nästan vitt för det är så ett starkt eko presenteras på ClearVü. Tittar du noga under det stora stimmet ser du att det inte är en helt jämn och slät botten utan du ser vita klara prickar under stimmet. Till skillnad mot det vanliga ekolodet ovanför som visade en stor röd massa. ClearVü- vyn visar här med kirurgisk precision exakt var fiskarna står under stimmet. Varje vit prick är en större predator. Det visade sig vara både abborrar och gösar. Tittar du noga ser du att det är fyra stycken vita ekon, och att de två som står till höger nästan ovanför varandra har redan lämnat botten för att jaga. De två var båda abborrar i sexhektosklassen. En av de andra vita prickarna som stod kvar var en gös på cirka två kilo.

Givaren GT54UHD-TM Ultra High-Definition ger den högsta tillgängliga upplösningen av ClearVü- och SideVü-ekolodsbilder och kristallklara bilder för high wide CHIRP-ekolod

 

SideVü vidgar synfältet
SideVü använder samma smala signal och höga frekvenser som ClearVü. Skillnaden är att signalen sänds ner under båten och vidare ut i sidled, tvärskepps båten. På SideVü-vyn kommer bilden rullandes uppifrån på skärmen, inte från högersidan som vi är vana vid.

Exempel 2
I mitten av bilden ser du en gul linje, det är där båten har åkt. Bilden ser lite knepig ut då ekolodet visar båda sidor om båten samtidigt. Om båten åker på den gula linjen i mitten så är avståndet från ekolodsgivaren rakt ner till botten 14,6 meter, vilket du ser på djupanvisningen. Vattenpelaren är den svarta delen på var sida om den gula centrumlinjen och markeras med vita pil.

Jag tryckte ut skärmdumpen från ekolodet på ett vanligt papper och vek ihop det på samma sätt som ekolodet visar bilden i verkligheten. Du ser att båten åker på den gula linjen högst upp på pappret det är vattenytan. Rakt under båten är det en vit pil det är avståndet ner till botten rakt under båten. Pappret är vikt ut mot sidorna exakt där bottnen börjar och nu ser man en bit ut på botten som nu visas med en rosa pil. Svårare än så här är det inte.

Som du ser passerade vi ett betesfiskstim på vänster sida, som SideVü lätt fångade in. Stimmet är markerat med en blå ring. Jag har satt en grön ring runt ett område med hårdare botten, där stenar och grus dominerar. Du ser nu tydligt var det är hårdare botten, för den blir ljusare på SideVü-vyn. Vatten utan fisk sänder inte tillbaka några ekon och resultatet blir att den ytan visas som svart.

Exempel 3
Här ser du ett bra exempel på hur fisk visas på SideVü:n. De gula ljusa prickarna och det långa gula strecket är stora fiskar som befinner sig vid sidan av båten. När du passerar en stor fisk som står med nosen mot båten avtecknas den som en prick, det är så stor träffytan blir på fisken. Står fisken däremot med långsidan mot båten så visas ekot som ett streck, då ekolodet får fler träffar på fiskkroppen. Avståndet ut till fisken som visas som en gul prick överst ligger på ungefär nio meter och till individen med långsidan mot båten så är det cirka elva meter. Det gula avlånga ekot var en fin gös, den ser du i den infällda bilden.

Panoptix bjuder på rörliga ekolodsbilder i realtid
Panoptix är ett samlingsnamn för ekolod med mer än femtio olika ekolodssignaler som verkar samtidigt, intill varandra. Nu sitter givarna så tätt att det ger en exakt precision var fisken är framför eller under båten. På det vanliga ekolodet är det omöjligt att säga exakt var fisken är under båten, men med ekolodsvyn Panoptix Down så är det möjligt. Du kan till och med se åt vilket håll fisken rör sig.

Exempel 4
På bilden ser du några fina abborrar som är samlade runt jiggen som avtecknas som det gula klotet på sex meters djup. Två av abborrarna har just varit uppe och besiktigat jiggen, det ser man på de lila spåren som markerar fiskens färdriktning. Att se hur fiskarna simmar under båten är enkelt då signalen sänds ut hela 60 grader åt vardera sida. Rörliga bilder ger en enorm fördel i fisket. Kul är det dessutom.

Exempel 5
En annan fördel med Panoptix Down är att man ser åt vilket håll botten lutar, vilket är svårt med den vanliga ekolodsvyn. På bilden ser du hur det vanliga ekolodet (t.h.) har svårt att presentera botten och djupet blir en kompromiss med 9,5 meter. Medan Panoptix till vänster talar om exakt hur bottnen lutar och att det är 15,6 meter djupt rakt under givaren. På vår vänstersida är det bara sex meter djupt medan det är hela sexton meter lite längre till höger.

Se fisken innan den ser dig
Panoptix framåtseende vy läser av i 40 grader. Du har nu möjlighet att se fisk som står ända nere vid botten eller uppe vid ytan, 40 meter framför båten. Fiskekon presenteras tydligt som gul-röda klot (om du använder den blå paletten som jag valt vid det här tillfället). Ingen fisk går säker, ett stim med abborrar eller en enskild större fisk syns tydligt och du får en exakt position på ståndplatsen. Kasta i riktningen eller glid fram och släpp ner en jigg – du väljer!

Levande fotografiska bilder
Vill du ha ännu tydligare, nästan fotografiska bilder av världen under båten, och samtidigt kunna följa fiskarna framför och under båten ska du använda Panoptix LiveScope. Nu är vi uppe i höga frekvenser som ger dig rörliga bilder av toppklass. Nu kan du se hur fiskarna simmar och de blir dessutom avbildade som de ser ut. Är det en stor gös som simmar där nere så kan du utskilja det direkt på skärmen, en gädda lika så.

Exempel 6
LiveScope front, den framåtseende vyn ser fisk som simmar framför och under båten. LiveScope gör sanning av drömmarna, och nu kan du verkligen se fisken tydligt avtecknad där nere i djupet. Gösen som i detta fall finns rakt under båten. Den är vänd med munnen åt vänster och beredd att ta jiggen, som befinner sig rakt över på sju meters djup. Fantastiskt, är ordet.

Exempel 7
Kolla in skärminspelningen från gösfiskaren Tommy Blomanders kajak. Här ser du en gös på 10,65 kilo som tittar på betet några gånger innan den hugger. Det syns mycket tydligt att det just är en gös som Tommy fiskar på.

Panoptix Livecope-givaren kan användas i tre olika lägen. Nedåtseende, framåtseende och den nya vyn – perspective mode. Du byter enkelt till perspective mode genom använda det nya fästet som du ser i bilden här ovan.

För mer information om Garmins produkter – besök garmin.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

Checklistan: Går det att dricka vattnet där du fiskar?

En del kan unna sig principen att bara fiska där vattnet är så rent att det går att dricka, utan risk för att bli sjuk. Det går förstås alldeles utmärkt, om du har turen att befinna dig vid sådana vatten. Här kommer några tips från fjällguiden och vattenvännen Matti Holmgren i Jokkmokk. Kan man dricka

Plasten i fiskeprylar kan bli tillverkarnas ansvar

Det mesta skräpet i havet och andra vatten är plast. Nu kan tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast få skärpta krav på sig – allt med syftet att få friskare vattenmiljöer. Det var 2019 som Havs- och vattenmyndigheten fick regeringsuppdraget att utreda och lämna de författningsförslag som krävs för att genomföra krav på producentansvar för

Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar. Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört

Varning för växande vattenpest – tvätta båten!

Det senaste decenniet har vattenpesten vuxit sig allt starkare i Sverige. Roxen, Vättern och Svartån hör till några drabbade vatten, och faktum är att den är väldigt svår att få bukt med. Som så mycket annat är det människans som orsakat den främmande arten vattenpestens spridning i Sverige. Den förökar sig genom att lösa bitar

Över 1 400 fiskare gör upp om de längsta gäddorna

Prognosen höll! Mycket talade för att tävlingen Sommargäddan skulle sätta nytt deltagarrekord, och det inträffade med eftertryck. När anmälningstiden gått ut så hade hela 598 lag från hela Sverige skrivit upp sig, fördelat på 1 463 personer. – Intresset har varit helt magiskt, och det är rekord med råge, konstaterar en entusiastisk tävlingsledare Daniel Lövstedt. Det

Ålfisket i havet stoppas under tre månader

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inför förbud för fiske efter ål i svenska havsområden. Förbudsperioden gäller från 1 november 2020 till 31 januari 2021. Det blir förbjudet att fiska efter ål i svenska kustområden från 1 november till och med 31 januari. Under den perioden är det en stor andel vuxna ålar som passerar Öresund på

Grönt ljus för många insjöfiskar – men fisken i havet mår sämre

Många havslevande arter mår dåligt och torsken i Skagerrak och Kattegatt får rött ljus i Fiskguiden 2020. Däremot ser det ljusare ut för svenska insjöarter. WWFs Fiskguiden lotsar oss konsumenter rätt. Några positiva exempel på insjöfiskar som fått grönt ljus är garnfiskad röding och sik från Vättern och röding från Ammarnäsregionen i Västerbotten. Sik i

Så kan vi bromsa spiggens oroväckande framfart

Skarv, säl och spigg. Där har ni tre arter vars utbredning är föremål för många sportfiskares oro. Skarv och säl går att skjuta – men hur kan man egentligen stoppa den explosiva ökningen av spigg? Fiskejournalen har i flera artiklar senaste åren berättat om spiggens framfart, och hur den är en allvarlig konkurrent till bland

Skonsammare fiskemetoder ska gynna torsken i Skagerrak och Kattegatt

Nu införs nya regler i Skagerrak och Kattegatt som innebär att mer selektiva fiskeredskap ska användas vid trålning efter kräfta och fisk. Beståndssituationen för torsk i framför allt Kattegatt är allvarlig. Torskbeståndet befinner sig under biologiskt säkra gränser. Fiskekvoterna har därför sänkts rejält i år. Under året införs skonsammare fiskemetoder för att ytterligare minska trycket

Pryltipset: Två gäddkombos under tusenlappen

En sommar utan gädda är ingen sommar. Men för att fånga gäddan krävs fiskeprylar. Här kommer två färdiga gäddfiskeutrustningar för dig som själv inte orkar leta. Alla under tusenlappen dessutom. Sommaren står för dörren och du känner att fiskeivern pockar på. Några raska steg till garderoben för att syna fiskutrustningen. Besvikelse. Utrustningen har sett bättre

Annonser