Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Iskallt fiske på Gotland.

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn och är en riktig fena på detta. Han är kung i Bråviken, men kan han regera i denna okända miljö, så annorlunda från fastlandet? I sista skymningsljuset börjar han vifta med armarna ute på en udde. Han utstöter ljud som får mig att tro att han drabbats av hjärnblödning. En gång, två gånger och tre gånger. Klart jag förstår att det handlar om havsöring, men tre gånger på raken? När jag kommer fram berättar Peter att han hittat fisken på en tångklädd grynna utanför viken och att han tappat tre efter varandra. Den sista en riktig kluns. – Kanske en ny favorit? säger Peter och håller upp ett Ismo Zalsa.

En Besa för Team Besa Boys!

Dagen efter ger vi oss ut på en tur efter nordvästra kusten. Vi hittar en fin vik och solen bryter fram. Äntligen lite skönare väder. Jag gör ett kast med multirullen som jag köpt (inspiration från Nicka) och hivar ett Tango i barnbajsfärg från Ditt Drag ut mot Pallkanten på andra sidan viken. Efter några meter blir det stumt och en besa tumlar runt över den mörka blåstången. Äntligen fisk! Peter har en lång rad följen och småbett, men fisken är mest bara nyfiken på dragen. Peter konstaterar att spinnstoppen måste bli väldigt korta över de grunda bottnarna. Drag som går väl grunt hemma i skärgården passar bättre här ute, när man vadar. Vadning är också en ny gren för Peter. Det går fint ända fram till kvällen, när vi prövar ett av de mest klassiska ställena på västkusten. När solen sjunker blir det svårare att se hur de mörka bottnarna ser ut. Rätt som det är gör Peter en skruvad piruett som slutar med hård rauk-attack och en lårkaka som han får leva med resten av fiskedagarna. Dagen efter blåser det lite hårdare, är grått och minusgrader. Jag känner inte mina händer. Byte till flugspö och lä ger känslan tillbaka.

Första Gotlandsfisken. Visserligen en besa, men ändå en arbetsseger för Peter Johansson.

Mot kvällen hamnar vi av en ren händelse i viken där Peter tappade sina tre öringar. Jag kan konstatera att vi är väldigt lika: Vi vill själva hitta fisken, på våra egna ställen. Det är ju svårt för mig som guide, jag måste hitta en balans mellan att tipsa och hålla käften. Samtidigt är Peter superpositiv. Den stående kommentaren är: ”Vilket otroligt fint ställe! Här måste det stå fisk.” Och Peter hittar ställen som jag själv gått förbi. Jag får också lära mig ett och annat. Men visst är det kul när Peter slutligen krokar en fisk på ett ställe som jag pekat ut. Det blir hoppcirkus i en av mina favoritvikar, en av dem Annika och jag hittat under sommarens badsemestrar. Det blir också här jag hittar sista fisken. Ännu en mörk blåstångsvik om kvällen. En blank femtiocentimetare som blir lagom som turens matfisk – en, men inte mer än så. Ja, nu är Peter också Gotlandsfrälst, även om fisket var väldigt trögt i kylan. Den här turen blev väl namnet på vårt team Besa Boys, men varken Peter eller jag är sådana som ger sig så lätt och det är det som skiljer ut havsöringfiskare från andra.

En matfisk är vi värda efter allt slit på vårvinterkusten.

AKTUELLT

Hard Core linbricka

2009 presenterade jag för första gången linbrickan Hard Core. Det var i Fiskejournalens septembernummer det året som pryddes av Martin Falklind med en riktigt fet havsöring. Det är speciellt i fisket efter kustöring som flugfiskare använder linkorg och linbricka, men jag har upptäckt att sådana tingestar är beroendeframkallande. Allt blir ju så mycket lättare med

Försenad film om Hard Core-linbricka

I min artikel om linkorgar i Allt om flugfiske nr. 2 utlovar jag en instruktionsfilm om hur du gör din egen Hard Core-linbricka. Den är ännu inte publicerad, men jag jobbar på att den ska vara tillgänglig så snart som möjligt, senast måndag 16/3 om inte coronan tar mig. Ber om ursäkt för förseningen.

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till