Guld istället för silver

Silver hade vi tänkt. Det blev guld.

Silver hade vi tänkt. Det blev guld.

Kylan gör att det är dags att elda två gånger per dygn i vår täljstensugn. Det är där man helst sitter så här års. Men vid bergväggarna i Bråviken blir det också varmt när solen är uppe. Annika och jag gör en snabb räd ned till vattnet. En kopp hett kaffe i lä medan vågorna småpratar intill havsöringens jaktmarker är det man behöver så här års. Första ställe ger inget och vi vandrar vidare. Nästa nedslag blir en udde där en mycket liten bäck rinner ut i Bråviken. Vi har funderat över om det förekommer någon lek i den, men har tänkt att den nog är för liten och inte heller har de rätta lekbottnarna. Kanske kan den bli ett litet projekt så småningom.

– Jag går och kissar, säger Annika, då får du säkert fisk!

Självklart är det så. Om fotografen inte är på plats, då hugger det! Jag gör ett kast bort mot utloppet. Här finns ingen skyddszon för lekfisk. Jag låter blicken vandra över Bråvikens glittrande yta. Det tar emot. Alltså inte att speja över Bråviken, det tar emot i linan. Sedan lossnar flugan. Jag tittar ned i vattnet. En stor virvel böljar upp alldeles intill land. Nytt kast. Det är något som rör sig där ute. Jag kan bara ana det, men något är det. Kanske en gädda? Nytt kast och nu ser jag den. Det är en öring och när jag leker fram flugan den sista metern, tar den flugan igen. Men det finns inte en blank fläck på den här fisken, det är en mycket vacker vild hanfisk i lekdräkt. Kanske är den född i bäcken. Havsöringen är en riktig smygare och den här pyttelilla bäcken är nog faktiskt ett lekvatten den också. Vi ska se till att göra den så bra den kan bli, tänker jag när fisken simmar tillbaka ut i Bråviken.

AKTUELLT

Hard Core linbricka

2009 presenterade jag för första gången linbrickan Hard Core. Det var i Fiskejournalens septembernummer det året som pryddes av Martin Falklind med en riktigt fet havsöring. Det är speciellt i fisket efter kustöring som flugfiskare använder linkorg och linbricka, men jag har upptäckt att sådana tingestar är beroendeframkallande. Allt blir ju så mycket lättare med

Försenad film om Hard Core-linbricka

I min artikel om linkorgar i Allt om flugfiske nr. 2 utlovar jag en instruktionsfilm om hur du gör din egen Hard Core-linbricka. Den är ännu inte publicerad, men jag jobbar på att den ska vara tillgänglig så snart som möjligt, senast måndag 16/3 om inte coronan tar mig. Ber om ursäkt för förseningen.

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till