Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Det hugger på Mälaren, men småttingarna får växa till sig!

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också.

Vi fick besök av Janne med sällskap. Han bjöd på rökt anka som smakade fantastiskt!

Medelvikten är låg, men det blir ändå en fin start på säsongen med 19 gös i båten. Jag fångar bara två på fluga, men så går det när självförtroendet sviktar och man griper efter spinngrejorna. Vintern bara rinner av en när man känner det första göshugget i linhanden. Underbart!

Årets första fluggös blev en liten Mälargös.

Hemma i Sörmland igen testar jag första nattfisket. Det är skönt att se att vattenståndet är normalt i gen efter förra årets katastroftorka. Strömmen drar på bra på fiskplatsen. Det tar ett tag innan jag hittar rätt lina. Gösfluga handlar mycket om att finna rätt sjunkgrad för platsen och årstiden. Här måste flugan ned så att den går precis över botten. På andra platser är en ytligt fiskad fluga bäst. Så om du ska fiska gös: Se till att ha flera olika linor med dig. Flugvalet är mindre komplicerat. Med förtyngd jiggfluga som Closer Deep Minnow på 8-12 cm kommer du långt. Glöm inte heller krokbrynet, du kommer att få användning för det! Kvällen börjar med att jag ser en stor gädda komma upp efter flugan som jag låter gå i en spiral mot ytan. Jag dansar med gädda så att säga. När hon precis ska slå käftarna över flugan rycker jag undan. Jag litar inte riktigt på fluorocarbontafsen ännu. En stund senare får den bekänna färg. Det går hela vägen in i båten. Skönt att slippa vajertafsen under gösfisket. Sedan går ju inte fotograferingen av gäddan så bra, men man kan inte lyckas jämt!

Hon ville inte vara med på bild!

Under natten har jag kontakt med riktigt stor gädda, men det blir catch & release utan leader touch! Jag tappar även flera gösar, men får till slut matfisk med mig hem. Och jiggspöet som jag hade med mig ligger oanvänt.

En gulgrön Half & Half föll den hör nattgösen för.

Egentligen är jag mest förtjust i visuellt flugfiske, men varför inte vässa dina andra sinnen också? I natt har bävrarna skrämt mig med sina bombplask. Kattugglan, storlommen och näktergalen har bidragit med nattmys. Vildsvinen, räven och rådjuren har bidragit med lite monsterkänsla mellan de elektriska göshuggen. I mörkret kan alla höra dig skrika!

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hard Core linbricka

2009 presenterade jag för första gången linbrickan Hard Core. Det var i Fiskejournalens septembernummer det året som pryddes av Martin Falklind med en riktigt fet havsöring. Det är speciellt i fisket efter kustöring som flugfiskare använder linkorg och linbricka, men jag har upptäckt att sådana tingestar är beroendeframkallande. Allt blir ju så mycket lättare med

Försenad film om Hard Core-linbricka

I min artikel om linkorgar i Allt om flugfiske nr. 2 utlovar jag en instruktionsfilm om hur du gör din egen Hard Core-linbricka. Den är ännu inte publicerad, men jag jobbar på att den ska vara tillgänglig så snart som möjligt, senast måndag 16/3 om inte coronan tar mig. Ber om ursäkt för förseningen.

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till