Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Det hugger på Mälaren, men småttingarna får växa till sig!

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också.

Vi fick besök av Janne med sällskap. Han bjöd på rökt anka som smakade fantastiskt!

Medelvikten är låg, men det blir ändå en fin start på säsongen med 19 gös i båten. Jag fångar bara två på fluga, men så går det när självförtroendet sviktar och man griper efter spinngrejorna. Vintern bara rinner av en när man känner det första göshugget i linhanden. Underbart!

Årets första fluggös blev en liten Mälargös.

Hemma i Sörmland igen testar jag första nattfisket. Det är skönt att se att vattenståndet är normalt i gen efter förra årets katastroftorka. Strömmen drar på bra på fiskplatsen. Det tar ett tag innan jag hittar rätt lina. Gösfluga handlar mycket om att finna rätt sjunkgrad för platsen och årstiden. Här måste flugan ned så att den går precis över botten. På andra platser är en ytligt fiskad fluga bäst. Så om du ska fiska gös: Se till att ha flera olika linor med dig. Flugvalet är mindre komplicerat. Med förtyngd jiggfluga som Closer Deep Minnow på 8-12 cm kommer du långt. Glöm inte heller krokbrynet, du kommer att få användning för det! Kvällen börjar med att jag ser en stor gädda komma upp efter flugan som jag låter gå i en spiral mot ytan. Jag dansar med gädda så att säga. När hon precis ska slå käftarna över flugan rycker jag undan. Jag litar inte riktigt på fluorocarbontafsen ännu. En stund senare får den bekänna färg. Det går hela vägen in i båten. Skönt att slippa vajertafsen under gösfisket. Sedan går ju inte fotograferingen av gäddan så bra, men man kan inte lyckas jämt!

Hon ville inte vara med på bild!

Under natten har jag kontakt med riktigt stor gädda, men det blir catch & release utan leader touch! Jag tappar även flera gösar, men får till slut matfisk med mig hem. Och jiggspöet som jag hade med mig ligger oanvänt.

En gulgrön Half & Half föll den hör nattgösen för.

Egentligen är jag mest förtjust i visuellt flugfiske, men varför inte vässa dina andra sinnen också? I natt har bävrarna skrämt mig med sina bombplask. Kattugglan, storlommen och näktergalen har bidragit med nattmys. Vildsvinen, räven och rådjuren har bidragit med lite monsterkänsla mellan de elektriska göshuggen. I mörkret kan alla höra dig skrika!

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för