Glöd i natten

Jag flyter med strömmen ned för ån. Det är massiva kläckningar av nattsländor, mygg, knott, dagsländor – you name it! Jag ror uppströms intill östra stranden och börjar fiska intill de stora lövträden vid den branta strandbrinken. Ju längre upp jag ror desto storstenigare blir det. Jag hittar ett bra bakvatten att lägga pontonbåten i och börjar ta hem flugan uppströms. Flugan studsar på stenarna där nere. På andra sidan ån flammar en varm glöd upp. Melker tänder sin pipa. För en stund ser jag hans ansikte, sedan går det upp i skymningen igen, men doften av piptobak når mig. Det luktar sextiotal, det är som om Lidman satt på huk där på andra sidan strömmen. Men Lidman skulle förstås inte ha suttit i flytring och inte skulle han ha fiskat gös på fluga heller. Nu står Melkers Hardy-spö i djup båge. Är det botten? Melker är först tveksam men sedan börjar det röra på sig och faktiskt är det en gös. Jag svänger över strömmen för att äntligen få lite gösbilder och lägger mig uppströms för att få med det åsträckningen nedströms. Men jag har glömt någonting: Regi. Melker tänker inte på kameran och bilderna, han har fullt upp med att ta hand om gösen på bästa sätt och utan att jag fått se fisken är den plötsligt återutsatt, snabbt och smärtfritt enligt konstens alla regler. Jag inser plötsligt att jag inte berättat vad jag vill och nu är det för sent. Vad tänkte jag?

Gösen är glad, Melker är nöjd, fotografen har ett och annat att lära ...

På stranden mitt emot försöker Henrik återuppliva en gädda, men inte ens defibrillator skulle nog kunna hjälpa, något har hänt under fighten och gäddan får lämna vattnet för sista gången denna sommarnatt. När jag går upp till bilen för att hämta saker jag glömt möter jag Grimbart Grävling. Han kommer skuttande i full fart och märker mig inte förrän jag är helt inpå honom. När jag åter är på vattnet lyckas även jag kroka en gädda och vi kan lämna ån som fiskfångare alla tre. Men gös på fluga smäller förstås högst. Det är Melker som är kung i natt. När vi går i strandkanten mot stigen upp till bilarna kommer en mörk skugga utmed ekbacken. Ett vildsvin på väg mot ån och alla godsaker som finns i dyn vid strandkanten.

AKTUELLT

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn