ANNONS

Garmin Force – en snackis bland sportfiskare

Mattias Åström med en grym abborre. Läs om hans och Thorbjörn Buchs erfarenheter kring trollingmotorn Garmin Force.

Vad sägs om stabil och GPS-noggrann ankring i rent busväder och möjligheten att kunna styra din trollingmotor direkt från plottern? Sportfiskarna Mattias Åström och Thorbjörn Buch svarar på frågor om hur de upplever den nya trollingmotorn Force – och betyget är klart över förväntan.

För ungefär ett år sedan landade trollingmotorn Garmin Force på svenska marknaden, en kraftfull maskin, till tänderna utrustad med alla tänkbara tekniska innovationer. Garmins utvecklingsteam har bland annat begåvat Force med en borstlös motor, integrerad HD-givare och fullständigt trådlös kommunikation. Lägg därtill massor av teknisk kompetens och en påkostad fjärrkontroll med användarvänlig intelligens. En smart arbetshäst helt enkelt.

Motorerna har nu hunnit snurra några miljoner varv och hårdtestats av en brokig skara sportfiskare…

Motorerna har nu hunnit snurra några miljoner varv och hårdtestats av en brokig skara sportfiskare med skilda intressen. Allt från vertikal- och trollingfiskare till duktiga spinnfiskare.

Två hängiva sportfiskare som var snabba att sätta tänderna i den nya trollingmotorn är Mattias Åström och Thorbjörn Buch. De har nu hunnit använda motorn under många timmar och skaffat sig en gedigen uppfattning av hur motorn presterar. Nedan följer fem snabba frågor om vad de tycker om Garmins nya trollingmotor Force.

Garmin Force kommunicerar trådlöst med allt från skärmar till handkontroll och fotpedal.

Under vilka fiskesituationer presterar Garmin Force som allra bäst?
– Jag skulle nog säga att det är under situationer där ankringen sker under riktigt busväder. Tack vare det otroligt exakta GPS-systemet så blir drifter och ankring en fröjd, även under riktigt bistra förhållanden. Inga hastiga sidoförflyttningar och båten står där den står, mjukt och fint, säger Mattias.

– Ankringen är såklart helt grym, inget snack om det. Annars tycker jag att Force drar lite ström vilket alltid är bra. Heading-funktionen levererar bra under trolling. Handhavandet är en dröm, det är enkelt att styra och kontrollera fart och kurs. Jag kan dessutom enkelt kontrollera motorn via plottern, det är bara att pilla dit en waypoint så ankrar motorn snyggt över den, berättar Thorbjörn.

Mattias åskådliggör även att propellern har ett bra grepp i vattnet, framför allt under tuffare förhållanden då han även tycker att motorn arbetar smartare och på lägre växlar för att bibehålla ankringspositionen, vilket gör driftfisket till en enkel match. Mattias förklarar att det bara är att ställa in önskad hastighet och kurs sen håller har du en perfekt drift att fiska efter.

– Fiskar man på grynnor och grund så vill man absolut inte att motorn tappar positionen och börjar röra på sig då man riskerar att skada både sig själv och båten, säger Mattias.

Enkla detaljer som att visa batteritid och enkel upptagning genom dubbla gasfjädrar är en självklarhet.

Vilka funktioner tycker du bäst om hos Garmin Force?
Både Mattias och Thorbjörn pratar varmt om Force unika geststyrning och hur smidigt den fungerar i olika situationer.

– Geststyrningen är riktigt häftig. Du trycker bara på en knapp på kontrollen, sen riktar du kontrollen åt det hållet som den ska styra så åker båten dit. Supersmidigt. Kanon när man är flera personer i båten och då det alltid är någon som har en tendens att stå i vägen för motorn, skrattar Mattias.

– Att både handkontroll och fotpedal följer med motorn är kanon, det finns med andra ord alltid valmöjligheter hur man vill styra båten, säger Thorbjörn.

Att all kommunikation är trådlös verkar både Mattias och Thorbjörn gilla. Motorn får beröm för hur enkelt allt är att installera och att den enda kabeln som ska pluggas in är strömkabeln, Thorbjörn tillägger:

– Installationen är busenkel. Till och med min otekniske fiskepolare fixade att kalibrera motor, fotkontroll och handkontroll i ett nafs. Parkopplingen är supersmidig och följer man bara instruktionerna så går allt hur fort som helst. Sen att motorn går så tyst som den gör är en fröjd för oss som gillar att vara på sjön.

Håll in knappen och rikta fjärrkontrollen åt det håll du vill åka. Enkelt va?

Vad är skillnaden mot Garmin Force och andra motorer du använt, några solklara fördelar?
– Kraften och att motorn är borstlös är en enorm fördel. Vid ett abborrfiske i våras kunde jag och mina kamrater näst intill parkera bredvid fisken utan att de skyggade, så tyst är motorn under vattnet. Vi såg allt via LiveScope. Otroligt häftigt och fisket resulterade att vi tillsammans drog hela tre abborrar över tvåkilosgränsen och en hel hög över 1,5 kilo, berättar Mattias

Vid ett abborrfiske i våras kunde jag och mina kamrater näst intill parkera bredvid fisken utan att de skyggade, så tyst är motorn under vattnet.

Thorbjörn berättar kortfattat att det finns tre stora fördelar med Force jämfört med de elmotorer han haft tidigare och det är att Garmin Force är tystare, starkare och batterisnålare.

Garmin Force är nästan helt ljudlös vilket gör att fisken inte skyggar för motorn. Det är bra vid spinnfiske efter gös då det blir enklare att placera betet närmare fisken, säger Thorbjörn Buch.

Hur upplever du Garmin Force när det kommer till själva handhavandet?
Att Garmin Force är en avancerad men användarvänlig motor är grabbarna otvivelaktigt överens om och att den exakta ankringen och geststyrningen är två oslagbara fördelar råder det heller inget tvivel om.

– Jag skulle även vilja slå ett slag för handkontrollen. Den har en tydlig display som ger dig all information du behöver och tillsammans med din telefon uppdaterar de enkelt mjukvaran till motorn. Man kopplar helt enkelt upp telefonen mot elmotorns egna wifi och loggar in i ActiveCaptain-appen, enklare kan det inte bli, förklarar Mattias

Tappar du fjärrkontrollen i vattnet så är det ingen fara då den flyter och upp- och nedtagning av motorn sker utan större kraftansträngning med assisterande gasfjädrar.

Kan du nämna några fiskesituationer från verkligheten där Garmin Force varit till stor hjälp?

Mattias pratar vidare om situationen med de stora obekymrade abborrarna och hur tydligt det var att fisken inte distraherades av motorn. Thorbjörn flikar in med en liknande upplevelse:

– Ja eftersom motorn är så tyst så har jag vid pelagiskt spinnfiske efter gös kommit mycket nära utan att störa fisken vilket är grymt bra då det är lättare att pricka rätt med ett kortare kast.

– Jag fiskar en hel del gädda, oftast ute bland grynnor och grund. Befinner man sig då på helt nya vatten ock ska tråckla sig in på lite riskabla områden så är först och främst LiveScope ett grymt verktyg för att leta sig in säkert med båten. När man väl ska ta sig ut igen så behöver man inte oroa sig. Eftersom motorn är sammankopplad med ekolodet markerar man helt enkelt rutten så följer elmotorn den slaviskt, avslutar Mattias.

Läs mer om Garmin Force här!

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

Checklistan: Går det att dricka vattnet där du fiskar?

En del kan unna sig principen att bara fiska där vattnet är så rent att det går att dricka, utan risk för att bli sjuk. Det går förstås alldeles utmärkt, om du har turen att befinna dig vid sådana vatten. Här kommer några tips från fjällguiden och vattenvännen Matti Holmgren i Jokkmokk. Kan man dricka

Plasten i fiskeprylar kan bli tillverkarnas ansvar

Det mesta skräpet i havet och andra vatten är plast. Nu kan tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast få skärpta krav på sig – allt med syftet att få friskare vattenmiljöer. Det var 2019 som Havs- och vattenmyndigheten fick regeringsuppdraget att utreda och lämna de författningsförslag som krävs för att genomföra krav på producentansvar för

Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar. Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört

Varning för växande vattenpest – tvätta båten!

Det senaste decenniet har vattenpesten vuxit sig allt starkare i Sverige. Roxen, Vättern och Svartån hör till några drabbade vatten, och faktum är att den är väldigt svår att få bukt med. Som så mycket annat är det människans som orsakat den främmande arten vattenpestens spridning i Sverige. Den förökar sig genom att lösa bitar

Över 1 400 fiskare gör upp om de längsta gäddorna

Prognosen höll! Mycket talade för att tävlingen Sommargäddan skulle sätta nytt deltagarrekord, och det inträffade med eftertryck. När anmälningstiden gått ut så hade hela 598 lag från hela Sverige skrivit upp sig, fördelat på 1 463 personer. – Intresset har varit helt magiskt, och det är rekord med råge, konstaterar en entusiastisk tävlingsledare Daniel Lövstedt. Det

Ålfisket i havet stoppas under tre månader

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inför förbud för fiske efter ål i svenska havsområden. Förbudsperioden gäller från 1 november 2020 till 31 januari 2021. Det blir förbjudet att fiska efter ål i svenska kustområden från 1 november till och med 31 januari. Under den perioden är det en stor andel vuxna ålar som passerar Öresund på

Grönt ljus för många insjöfiskar – men fisken i havet mår sämre

Många havslevande arter mår dåligt och torsken i Skagerrak och Kattegatt får rött ljus i Fiskguiden 2020. Däremot ser det ljusare ut för svenska insjöarter. WWFs Fiskguiden lotsar oss konsumenter rätt. Några positiva exempel på insjöfiskar som fått grönt ljus är garnfiskad röding och sik från Vättern och röding från Ammarnäsregionen i Västerbotten. Sik i

Så kan vi bromsa spiggens oroväckande framfart

Skarv, säl och spigg. Där har ni tre arter vars utbredning är föremål för många sportfiskares oro. Skarv och säl går att skjuta – men hur kan man egentligen stoppa den explosiva ökningen av spigg? Fiskejournalen har i flera artiklar senaste åren berättat om spiggens framfart, och hur den är en allvarlig konkurrent till bland

Skonsammare fiskemetoder ska gynna torsken i Skagerrak och Kattegatt

Nu införs nya regler i Skagerrak och Kattegatt som innebär att mer selektiva fiskeredskap ska användas vid trålning efter kräfta och fisk. Beståndssituationen för torsk i framför allt Kattegatt är allvarlig. Torskbeståndet befinner sig under biologiskt säkra gränser. Fiskekvoterna har därför sänkts rejält i år. Under året införs skonsammare fiskemetoder för att ytterligare minska trycket

Pryltipset: Två gäddkombos under tusenlappen

En sommar utan gädda är ingen sommar. Men för att fånga gäddan krävs fiskeprylar. Här kommer två färdiga gäddfiskeutrustningar för dig som själv inte orkar leta. Alla under tusenlappen dessutom. Sommaren står för dörren och du känner att fiskeivern pockar på. Några raska steg till garderoben för att syna fiskutrustningen. Besvikelse. Utrustningen har sett bättre

Annonser