Gäddflugfiske: Bananer – igen!

Bananbåt.

Bananbåt.

Jag är inte särskilt vidskeplig och jag utmanar gärna ödet. Alltså har jag gärna bananer i båten. Men gårdagen fick mig att undra. Det började med att jag skulle hjälpa till att rasta grannens labrador. Eftersom vi tyckte att han borde få springa av sig, fick han löpa fritt en stund. Det brukade gå bra. Hunden försvinner ut i skogen som en svart kanonkula. Jag går efter lite noncharlant för att han inte ska förstå hur desperat jag börjar bli. Jag vill fiska nu! Men hunden vet exakt hur lång löplinan som hänger efter är. Precis när jag tror att jag ska kunna fånga honom sticker han igen. Så håller vi på ett tag. Till slut tycker han ändå att vi har lekt färdigt och jag kan fara ut till kusten – äntligen. När jag kommer ned till strandkanten ringer Anders. Gäddorna är i full gång trots bländande solsken. Nu ska han ta en fikapaus. Jag ror bort till honom och vi tar en välbehövlig kopp kaffe i lä omgivna av höstens alla färger.

– Hallåååå! Hallååååååå!

– vem är det som gapar, så förbannat?

En man kommer springande. Kompisens båt driver till havs. Motorn dog. Långt ut ser vi båten, den driver snabbt mot den stora fjärden. Nu är det alltså dags igen. Vi ror ut med pontonbåtarna för att rädda den nödställde. Han kastar en trasslig tross till oss. som jag knyter fast i pontonbåten och Anders får fortsättningen. Vi ror som galärslavar. Halvvägs in får mannen plötsligt igång motorn och börjar köra in mot land till synes omedveten om att vi släpar efter och riskerar liv och lem. Det var ju inte riktigt såhär jag hade tänkt mig fiskedagen: Att bli sönderhackad i en utombordare! Stressade människor är farliga människor. Men vi kommer loss varpå båten backar en bit för att åter stanna och börja driva ut med den starka frånlandsvinden. Vi blir åter tvungna att ta trossen och börja ro. Den här gången mer tveksamt. Men till slut är båten inne vid rampen.

– Ungarna hade tagit mina paddlar! Säger mannen, när han och kompisen på land tackar för hjälpen.

– Jag ska inte till gymmet i kväll, säger Anders, det här får räcka.

Nu får vi äntligen glida in till vassen och ladda flugspöna. Ibland är det långt till fisket. Och, ja, nu är det slut med banankosten i pontonbåten också.

_MG_8593

Banan? Nej, en gurka!

 

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för