Havsöringfiske: Från förtvivlan till fisk.

Eftersom isläget i Bråviken gör det svårt med flugfiske på kusten köper jag ett årskort till Nedre Nyköpingsån av David på Skeppfourneringen i Nyköping. När jag kommer hem från jobbet dagen efter har jag redan packat fiskegrejorna. Jag känner i jackfickan efter fiskekortet. Där finns ingenting. Skräcken kommer krypande. Det borde ligga där. Jag letar igenom huset och bilen men ingenstans finns det och ingenting minns jag. Jag tänker att jag inte skulle vara något vidare vittne i en rättegång. ”Vad gjorde du igår och vid vilken tidpunkt?” Ingen ledtråd dyker upp i mitt huvud. Kortet måste finnas i stan, någonstans i Nyköping. Jag letar i träningslokalen, frågar i stadshusets reception. inget napp. Men på väg ned till Skeppsfourneringen börjar hjärnan fungera, jag åt ju på MacDonalds. Kanske tappade jag det där? På Skeppsfourneringen ligger det inte kvar. Men jag frågar David:

– Såg du att jag stoppade ned kortet i fickan?

– Ja, du försökte få ned kortet i plånboken, men det fick inte plats. Sedan stoppade du ned kortet i vänster ficka tillsammans med plånboken.

Nu är saken klar. Om jag stoppade ned kortet i samma ficka, åkte det säkert med när jag tog upp plånboken ur fickan!

På MacDonalds ser den stressade expediten väldigt frågande ut när jag försöker förklara vad jag förlorat. Hennes min är inte särskilt hoppingivande. Men hon går för att se efter. Ansiktet dyker fram och hon frågar:

– Vad heter du?

Hon har zip-bagen med det gula fiskortet i handen.

Cityfiske med mysfaktor. Skymningen sänker sig och belysningen tänds över ån.

En kort stund senare står jag äntligen utvadad i ån. Timmarna har gått och det skymmer, den gråslaskiga staden förvandlas när gatubelysningen tänds runt ån. Färger i blått och guld omger mig. Behmbron glittrar när jag fiskar mig ned mot den plats där jag tog min första havsöring i Nyköpingsån i slutet på 80-talet. Nu var det länge sedan jag fiskade här nere. Jag känner inget och tvåhandskastningen är ovan och klumpig. Men det är kul. Jag vandrar uppströms för att avsluta fisket nedströms Storhusqvarn. Efter något kast från iskanten på muren tar jag upp mobilen för att kolla klockan, snart går parkeringstiden ut. Klockan är halv fem snart, jag har en halvtimme på mig. När jag lyfter spöet för ett nytt kast slår det tungt i andra änden av linan. En fisk, faktiskt en fisk, en stor fisk! Det är en brun hanne på ca 4 kg.  Flugan lyser i käften. Det är en chartreuse Clouser Deep Minnow. En berömd kustfluga, fast den föddes ju i flodmiljö. Vilken dag! Från förtvivlan till fisk.

Lite för mörkt för fotografering ... Ville inte lyfta fisken ur vattnet heller ...

Tack alla som hjälpte mig i jakten på fiskekortet. I synnerhet personalen på MacDonalds Nyköping och David på Skeppsfourneringen. Det är till honom man ska vända sig om man behöver ett bra vittne i en rättegång – inte till mig.
AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för