Flugfiske efter multe: Sight fishing!

Vilken fluga till multen?

Vaknar i Halmstad. Det tar tid att komma iväg och vi har alldeles för mycket grejor. Väl på plats ute på kusten ger jag och min dotter Frida oss ut i pontonbåtarna. Kusten här har fina strandängar. Tänk om vi kunde finna multe här! Efter några kast i blåsten har jag ett påslag. Jag hoppas på makrill så vi kunde få lite grillfisk, men när jag väl lyckas fästa fisken är det en näbbgädda. Det är mycket fina havsöringställen här. Mikael Fisk är med oss idag. Trots namnet har han aldrig fiskat, men lyckas ändå locka en havsöring till hugg. Den hoppar av kroken, men det är roligt att se att det är så många arter är på plats. Multen då? Efter lite fika går jag till ett stort stenblock för att lätta på trycket. När jag rundar bumlingen flyr en stor fisk ut mellan strandstenarna. Hjärtat slår en frivolt, Multarna är här!

Multe på grunt vatten – ett mycket spännande, men svårt fiske.

En stund senare hukar jag och min fru Annika vid den grunda viken. Överallt syns försynta plogar och vassa stjärtfenor. Först tvekar jag. Är det kanske id? Men efter en stund ser jag den karatäristiska bakre ryggfenan. Det är verkligen multar! Först tänker jag att de nog inte är så stora. Men när Annika lägger ut flugan och får ett följe kan man tydligt se att fiskarna inte är små! Vi har båda följen, men vi märker ändå snart att det kommer bli precis så svårt att få fiskarna till hugg som vi hört från andra fiskare. Ändå ger fisket mersmak. Det här är något som kan växa till en passion.

Låg profil är en förutsättning vid multefiske. Du behöver komma så nära som möjligt för att få koll på vad fisken sysslar med.

Temperaturen stiger, skjortan klibbar mot ryggen. Vadarna åker av. Jag sätter på en nappindikator på tafsen för att få bättre koll. En multe kommer runt en sten och jag sätter fart på flugan. Den blir överraskad och rusar fram till flugan. Men jag känner aldrig fisken. Det blir det närmaste jag kommer att fånga en multe idag. Detta är fel dag. Det är många dagars smygande för att fånga en multe, men det är det utan tvekan värt! Sightfishing – vilket underbart fiske!

Frida Nettelbladt gör dagens sista försök på de svårfångade multarna.

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för