Bananer och gurka i båten

Jag är sen. Vi ska träffas kl. 16:00 och jag känner mig som vanligt helt förvirrad när jag ska packa. Hjärnan liksom stänger av. Jag står och stirrar på röran i lillstugan; flugbindningsgrejor, fluglinor spön och målarpenslar om vartannat. Jag rusar in i köket. Jag har inte packat matsäck och klockan är tio i fyra. Tittar på bananerna. Förbjudet vid båtfiske – en otursfrukt. Skit samma, en liten banan kan väl inte skada? En stund senare är Peter och jag på väg ut i skärgårn’. Det blåser värre än vi trott och det är som vanligt krabb sjö i västanvinden. Jag sitter och studsar på förtoften i Peters lilla båt. Drar på mig vadarna.

– Nu känner jag igen dig, säger Peter.

Peter Johansson med nytt PB.

Peter Johansson med nytt PB.

Jag har tre flugspön vid min sida. Dumt nog ligger de framåt i motvinden. Men det går ju bra när jag håller i dem. Nu minns jag inte exakt vad som händer, men jag har lättat på rumpan och när jag är på väg att sätta mig igen kommer en hård stöt från båten. Jag sätter mig hårt och hör ett skarpt otäckt ljud. Spön som går tvärt av. Jag har satt mig rakt på spöna mot kanten på toften. De tre spöna har blåst in under mig i samma stund som jag för ett ögonblick släppt taget om dem. Ett Loomis GLX CrossCurrent, ett Scierra PikeFly. Mitt 8-fots Jensen är det enda som klarar sig. Favoritspön. Spön med många minnen i sig. Men nu har det hänt.

Vi ankrar vid en flad med många djuphålor. En båt går på en sandbank ute på fjärden. Några mindre gäddor kommer upp, både på fluga och spinn. Peters kustvobbler, Spöket, är mycket ärrad. Nu far den ut mot djupkanten. Tvärstopp. Det rör sig segt och tungt därute. Min telefon ringer. Det är Christina från Fiskeområde Kustlinjen. Hon vill prata illustrationer.

– Peter har en stor gädda på här, säger jag.

– Oj,oj,oj, säger Christina när hon hör plasket intill båtsidan, vi får höras senare.

Fisken sitter inte bra, men jag får den i håven. När vi ska lyfta går det solskadade garnet sönder, den är tung. Huvudet är på väg ut. Peter lyckas koppla ett gälgrepp och lyfter. Nu blir det fart på fisken och jag, bananmannen, är övertygad om att den aldrig kommer att bli mätt. Men fisken kommer i båten. Jag mäter fisken mot det avbrutna Loomis-spöet– 104 cm. Fisken är fet av strömming. Det blir inte riktigt klart hur det är med bananer i båten: Personbästa mot två avbruta favoritspön – hur värderar man det? Och hade killen på sandbanken också bananer i båten?

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för