Att fiska tillsammans

Öringjägarna Sanna Nygren och Kenneth Englund.

Öringjägarna Sanna Nygren och Kenneth Englund.

När jag kommer ned till Bråvikens strand bryter solen igenom sjoken av dimma. Jag har tappat solbrillorna och känner mig som Gollum på väg upp ur Moria. Ögonen är inte alls vana vid ljus efter den gråaste februari i mannaminne. Jag är ensam på udden. Dimman kommer och går men solen blir starkare. Det behövs nu. Vattentempen har legat på någon enda grad under lång tid nu trots mildväder. Solen måste få chansen att värma upp de grunda vikarna. På eftermiddagen börjar det blåsa upp från öster. Nu träffar jag Kennet och Sanna. Kennet är bekymrad över läget i Cityfisket i Norrköping. Över köttfisket och den dåliga stämningen. Trånga fiskeplatser är alltid lite problematiska. Därför är vi här ute i friheten. Här finns det plats för alla. Kenneth hoppas att Sanna ska få fisk, ska bli biten, att de ska kunna dela detta. Och jag vet hur det känns; den fantastiska känslan när Annika fick sin första havsöring på kusten. Numer är det hon som tar de största öringarna. Jag får ingen fisk idag, men Kennet kan berätta att alla inte blivit lottlösa. En fisk i tvåkilosklassen har varit uppe hälsat på en kompis till honom. Det närmaste jag kommer fisk är en rejäl virvel invid strandkanten just när jag tänker ge upp. Om jag inte såg fel var den fisken märkt med ett namn som börjar på S.

AKTUELLT

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och

Tube Spoon Fly – Fluga för abborre!

Vill du testa en annorlunda fluga för abborre? Här kommer en liten film om hur du gör den. Tänk bara på att du behöver en utrustning som inte är alltför lätt när du ska kasta den! Klass 7 funkar fint! Tube Spoon Fly fungerar som ett litet skeddrag men går bra att kasta med flugspö.

Gös på fluga i strömmande vatten

Nu är det högsäsong för flugfiske efter gös både på grynnor och i strömmar. Varför inte testa detta annorlunda flugfiske? Göshugget går genom märg och ben när man håller en stum fluglina i näven och fiskar på kort lina. Jag vill i varje fall inte missa sommarkvällarna med näktergal, fladdermöss och den mystiska månögda smygaren.

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för