Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset.

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första. Det finns ett fint kar vid öns utsida. En stenbarriär och innanför den en gryta. Men ingen fisk visar sig. Jag fiskar mig österut. Får syn på Peter som står som en väktarstaty på en klippa. River upp kameran ur den vattentäta slingpacken. Plopp! Där åkte ett rullfodral upp med kameran och ned i dyningen som slickar den släta klippan. Jaha. Nej! Min älskade Danielsson-rulle är ju i det fodralet! Strömmen tar rullen. Den flyter! Jag kastar förtvivlat ut mot neoprenfodralet. Flugan glider över, glider under, vid sidan av. Det grå neprenfodralet blir mindre och mindre. Jag kastar. Nu är hoppet ute. Ett sista kast. Magi. Perfekt kast. Krokad. Och fästet håller. Sådan tur måste väl räknas för hela 2020? På andra sidan sköljer Östersjön över ett näs. Det är högvatten. 36 cm över medel. Peter känner något på sitt silverdrag. Jag går ut på näset och gör ett kort kast på grunt vatten. Nappindikatorn simmar inåt. Jag får aldrig se den dyka, det är så grunt att jag känner fisken direkt. Årets första och därmed årets största fisk! Tänk att en så liten fisk kan lyfta mig ur denna världens mörker. Peter krokar en besa som rullar ett par gånger i ytan innan den simmar tillbaka in i sin vik. Årets första fisketur lovar gott (eller smått).

Årets största öring. Foto: Peter Johansson.

AKTUELLT

Årets största öring!

Donald Trumps framskjutna haka bleknar bort i grådiset. Jag koncentrerar mig på den lilla orangea punkten som skuffas runt av vågorna som sorlar runt den lilla öns strandkanter. Doften av hav är svag vid denna tiden på året. Men jag känner den ändå. Den är ett minne av många fisketurer. Men detta är årets första.

Havsabborre i Norge: Slitfiske på Østlandet.

När jag ska åka fiskesemester går vattenpumpen sönder. Sånt får inte hända. Men det gör det ju. Packningen blir sådär, men vi kommer iväg, jag och Peter. Vi tittar oroligt på väderprognosen. Till vår förvåning är det ingen storm på väg in, fast det var det ju inte sist heller. Den kom i alla fall.

Gösfluga: Djungelnatt i glömskans rike

Regnet kommer och går. Skymningen kommer. En fet sommarmåne skymtar då och då. Växtligheten vid ån är manshög och gör det svårt att ta sig fram. Jag har inte fiskat på länge och glömmer viktiga saker. Vattnet är lågt och strömmen svag. Jag byter ut sjunktvåan till en flytlina, men har glömt de lätta flugorna

Idfiske på Gotland

Iden var tillsammans med abborren en favoritfisk när man började fiska med fluga på 70-talet och inte kunde resa längre än vad cykeln bar. Id i Kolbäcksåns forsar var riktigt kul. Det var så man lärde sig fickfiske med nymf innan man fick pröva öringen och harren med samma metod. Fisken är perfekt att låta

Havsöringfiske på Gotland – Bapelsinens land.

Den här Gotlandsturen börjar lite märkligt. En bit utanför Nynäshamn – på öppet hav går en fisk upp och vakar. Det ser i alla fall ut som fisk och inte säl. Efter alla resor till ön, det är första gången jag ser detta. Peter som inte kunnat hålla sig, är redan ute med haspelspöet och

I en annan del av skärgården: Abborrbonanza!

Bråviken har inte varit någon höjdare för abborrfiske ännu, säger Peter. Vi prövar någon annanstans. Kl. 5:30 stävar vi ut över blankt vatten på väg någon annanstans. Solen rullar upp på horisonten. En timme senare befinner jag mig på jungfruligt vatten – för mig. Att pröva nya fiskevatten är lika roligt som att komma till

Biotopvård i Näveån – för att möta extremväder!

Den 8 september är det dags för biotopvårdsdag i Näveån igen. I år kommer vi att ha den extrema torkan i åtanke när vi gör i ordning ståndplatser den uppväxande generationen. Att bevara och förbättra mindre höljor där småöringar kan överleva under extrem torka kan vara det som hjälper till att rädda en generation som

Succé för leken i nya öringlokalen i Näveån!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet? En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och