Annons

Tvinnad vid Skälderviken

Annons

Vid mynningen.

Jag är på promenad vid Skälderviken. När jag kommer fram till Rönne Å:s mynning ser jag en man som håller på att trassla med sin haspelutrustning. Mot väggen står även ett spinnspö med en gammal ambassadeur. Haspelrullen är en gammal Cardinal  i vacker ”british racing green”-kulör. Den ser knappt använd ut.

Jag minns den rullen så väl från sjuttiotalet, hette den 33?. Då i Karl-Erik Anderssons mästerliga fiskenävar vid Fjätälven.

”Vad bra att du kom, jag kan behöva ett handtag med den här”, säger den gamle mannen. ”Jag har inte fiskat på 20 år, men nu var det en bekant som tyckte att jag skulle följa med.”

Linan är tvinnad, men snart har vi fått ordning på det hela och snart är det kroklösa draget ute i kanalen för att sträcka den lina som varit upprullad på spolen under 20 overksamma år. Den måste ha förvarats mörkt och svalt, för nylonlinan verkar ok. Nu fastnar draget mellan två stenar. Jag erbjuder mig att dra loss det. Just då kommer en segelbåt för motor på väg ut i Skälderviken. Linan fastnar i båten och jag gör mig bredd på smällen. Som genom ett trollslag drar istället båten loss draget och släpper sedan linan oskadd. Det återupptagna fisket börjar bra. På vägen hem berättar mitt promenadsällskap att hon tycker sig känna igen mannen. Var det inte han som sålde sitt framgångsrika företag för att leva livets glada dagar och åka jorden runt? Skulle inte förvåna mig, tänker jag.

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons