Annons

Skedflugor: Tube Spoon Fly och Slim Jim Spoon Fly

Annons

BNslingerbult12

Skedflugor är lite kontroversiella. Somliga fiskare och bindare betraktar dem inte som flugor och tycker inte att de har med flugfiske att göra. I vissa flugfiskevatten har de t.o.m. varit förbjudna. Kanske lite på grund av deras effektivitet? Min egen hållning är att de är roliga att fiska med och har fångat väldigt mycket fisk av många arter: Havsöring, insjööring, abborre, makrill, torsk och näbbgädda är några av arterna som älskar skedflugor, men listan kan göras mycket längre än så. Jagar rovfisken småfisk är de grymt effektiva. Slim Jim Spoon Fly är bunden på vanlig långskaftad krok. Den tunna designen gör den mycket lättkastad. Det mönstret passar bra när fisken jagar tobis trots att den inte är så lång. Det är den simmande rörelsen som triggar fisken. Vill man fiska en lite större sked rekommenderar jag Tube Spoon Fly. Här blir det lite större luftmotstånd och därför passar den bäst tillsammans med en tung lina eller en med kort kraftig klump. Tube Spoon Fly gör lite yvigare svängar och har mer häng i vattnet. Ska du fiska snabbt bör du fiska den tillsammans med en ”fast intermediatelina” eller en snabbare sjunkande lina annars finns risk för att den surfar upp till ytan.

 

Slim Jim Spoonfly. Använd Laméband så får du en mycket hållbar skedfluga.

Slim Jim Spoonfly. Använd Laméband så får du en mycket hållbar skedfluga.

Slim Jim Spoonfly

Krok: Långskaftad streamer eller Aberdeen.

Tråd: Olivgrön 3/0.

Kroppsmaterial: Silvertinsel.

Sked: Laméband i silver, bredd 7mm.

5-minuters epoxylim:

Ögon: Stick-on-eyes i silver.

Olivgrön märkpenna.

 

Bindbeskrivning:

 

 1. Mät ut silverbandet så att det räcker från mitten på krokböjen förbi krokögat.
 2. Klipp en spets på bandets ena ände och fäst den en bit ned i krokböjen med bindtråden så att bandet pekar bakåt.
 3. Fäst silvertinslet på samma plats, linda fram bindtråden till krokögat och följ efter med tinslet.
 4. Fäst tinslet vid krokögat. Fäll bandet över krokens rygg. Klipp en spets i bandets andra ände, så att det precis räcker fram till krokögat. Fäst bandet i yttersta spetsen precis vid krokögat. Var noga med skeden ligger precis vågrätt, justera annars.
 5. Färga in skedens ena kant med märkpenna.
 6. Fäst ögonen.
 7. Täck båda sidor med 5-minuters epoxy. Och låt torka under rörelse.

 

Om du märker att skedflugan har en alltför livlig gång kan i efterhand klippa bort lite av kanterna på den del av skeden som går ned i krokböjen. Svänger skeden inte alls beror det på att skeden inte går tillräckligt långt ned i krokböjen.

 

Om du vill ha en större sked passar en Tube Spoon Fly bäst.

Om du vill ha en större sked passar en Tube Spoon Fly bäst.

 

Tillverka din egen Tube Spoon Fly

Det här behöver du:

 

 • Tunna tuber. Den allra tunnaste sorten ger bra fungerande skedflugor. Du kan köpa en färdig kombination med kort mässingstub till förtyngning och tunn plasttub.
 • Laméband i bredden 25-40 mm, silver eller guld (du hittar dessa på www.ohlssonstyger.se).
 • Förtyngning: Koppar, tungsten eller blytråd alternativt kort mässingstub som du trär på plasttuben.
 • Stick on eyes eller epoxyögon.
 • Smältlimspistol och klart smältlim.
 • Epoxylim.
 • Vattenfasta färgpennor.

 

Steg för steg till en färdig Tube Spoon Fly

BN_tubespoonfly25

Steg för steg mot en färdig Tube Spoon Fly. Förtyng med vad du har till hands.

 1. Klipp av en tub till 4-5 cm.
 2. Linda ett huvud 5mm från ena ändens slut med koppartråd eller fäst en kort mässingstub som förtyngning. Förtyngningen gör att tubflugan styr bättre under kastet och motverkar att skeden stiger mot ytan vid infiskningen.
 3. Klipp av 2 längder laméband något kortare än tuben.
 4. Lägg en tunn sträng med smältlim på silverbandets mitt och fäst tuben så att ändarna sticker ut lite på båda sidorna.
 5. Lägg nu en sträng på var sida om röret och en på rörets ovansida. Lägg snabbt över det andra bandet och släta noga ut limmet med fingrarna så att det flyter ut mellan banden. Håll sedan bandet mellan dina tummar och pekfingrar så att skeden får en svag S-form tills limmet stelnat. Detta tar ca en minut. En skarpare S-form ger större rörelser.
 6. Klipp skeden till en fiskform. Gör den smal för minsta luftmotstånd. Bredare sked ger yvigare och långsammare rörelser.
 7. Färgsätt skeden med tuschpennor: Färga ena kanten på skeden i mörk färg till fiskens ryggsida. Sätt på ögon. Vänd och gör likadant på baksidan. Arbeta med kontrastverkan för att få en effektiv färgsättning.
 8. Sätt tuben på en nål och täck den med ett tunt lager epoxylim.
 9. Sätt den på en epoxysnurra för att torka. Har du ingen torksnurra använder du extra snabbtorkande epoxy.
 10. Du kan lägga till detaljer som t.ex. gälspringa med vattenfast tusch utanpå epoxylagret.
 11. Korta slutligen av rörets ändar intill skeden.
 12. Om du i efterhand inte skulle vara nöjd med formen och skedens gång i vattnet kan du justera genom att klippa skeden till en smalare form eller värma försiktigt med varmluftspistol och omforma skedens S-form.
Forma skeden till s-form innan du klipper den till fiskform.

Forma skeden till s-form innan du klipper den till fiskform.

 

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons