Skedflugor: Tube Spoon Fly och Slim Jim Spoon Fly

BNslingerbult12

Skedflugor är lite kontroversiella. Somliga fiskare och bindare betraktar dem inte som flugor och tycker inte att de har med flugfiske att göra. I vissa flugfiskevatten har de t.o.m. varit förbjudna. Kanske lite på grund av deras effektivitet? Min egen hållning är att de är roliga att fiska med och har fångat väldigt mycket fisk av många arter: Havsöring, insjööring, abborre, makrill, torsk och näbbgädda är några av arterna som älskar skedflugor, men listan kan göras mycket längre än så. Jagar rovfisken småfisk är de grymt effektiva. Slim Jim Spoon Fly är bunden på vanlig långskaftad krok. Den tunna designen gör den mycket lättkastad. Det mönstret passar bra när fisken jagar tobis trots att den inte är så lång. Det är den simmande rörelsen som triggar fisken. Vill man fiska en lite större sked rekommenderar jag Tube Spoon Fly. Här blir det lite större luftmotstånd och därför passar den bäst tillsammans med en tung lina eller en med kort kraftig klump. Tube Spoon Fly gör lite yvigare svängar och har mer häng i vattnet. Ska du fiska snabbt bör du fiska den tillsammans med en ”fast intermediatelina” eller en snabbare sjunkande lina annars finns risk för att den surfar upp till ytan.

 

Slim Jim Spoonfly. Använd Laméband så får du en mycket hållbar skedfluga.

Slim Jim Spoonfly. Använd Laméband så får du en mycket hållbar skedfluga.

Slim Jim Spoonfly

Krok: Långskaftad streamer eller Aberdeen.

Tråd: Olivgrön 3/0.

Kroppsmaterial: Silvertinsel.

Sked: Laméband i silver, bredd 7mm.

5-minuters epoxylim:

Ögon: Stick-on-eyes i silver.

Olivgrön märkpenna.

 

Bindbeskrivning:

 

 1. Mät ut silverbandet så att det räcker från mitten på krokböjen förbi krokögat.
 2. Klipp en spets på bandets ena ände och fäst den en bit ned i krokböjen med bindtråden så att bandet pekar bakåt.
 3. Fäst silvertinslet på samma plats, linda fram bindtråden till krokögat och följ efter med tinslet.
 4. Fäst tinslet vid krokögat. Fäll bandet över krokens rygg. Klipp en spets i bandets andra ände, så att det precis räcker fram till krokögat. Fäst bandet i yttersta spetsen precis vid krokögat. Var noga med skeden ligger precis vågrätt, justera annars.
 5. Färga in skedens ena kant med märkpenna.
 6. Fäst ögonen.
 7. Täck båda sidor med 5-minuters epoxy. Och låt torka under rörelse.

 

Om du märker att skedflugan har en alltför livlig gång kan i efterhand klippa bort lite av kanterna på den del av skeden som går ned i krokböjen. Svänger skeden inte alls beror det på att skeden inte går tillräckligt långt ned i krokböjen.

 

Om du vill ha en större sked passar en Tube Spoon Fly bäst.

Om du vill ha en större sked passar en Tube Spoon Fly bäst.

 

Tillverka din egen Tube Spoon Fly

Det här behöver du:

 

 • Tunna tuber. Den allra tunnaste sorten ger bra fungerande skedflugor. Du kan köpa en färdig kombination med kort mässingstub till förtyngning och tunn plasttub.
 • Laméband i bredden 25-40 mm, silver eller guld (du hittar dessa på www.ohlssonstyger.se).
 • Förtyngning: Koppar, tungsten eller blytråd alternativt kort mässingstub som du trär på plasttuben.
 • Stick on eyes eller epoxyögon.
 • Smältlimspistol och klart smältlim.
 • Epoxylim.
 • Vattenfasta färgpennor.

 

Steg för steg till en färdig Tube Spoon Fly

BN_tubespoonfly25

Steg för steg mot en färdig Tube Spoon Fly. Förtyng med vad du har till hands.

 1. Klipp av en tub till 4-5 cm.
 2. Linda ett huvud 5mm från ena ändens slut med koppartråd eller fäst en kort mässingstub som förtyngning. Förtyngningen gör att tubflugan styr bättre under kastet och motverkar att skeden stiger mot ytan vid infiskningen.
 3. Klipp av 2 längder laméband något kortare än tuben.
 4. Lägg en tunn sträng med smältlim på silverbandets mitt och fäst tuben så att ändarna sticker ut lite på båda sidorna.
 5. Lägg nu en sträng på var sida om röret och en på rörets ovansida. Lägg snabbt över det andra bandet och släta noga ut limmet med fingrarna så att det flyter ut mellan banden. Håll sedan bandet mellan dina tummar och pekfingrar så att skeden får en svag S-form tills limmet stelnat. Detta tar ca en minut. En skarpare S-form ger större rörelser.
 6. Klipp skeden till en fiskform. Gör den smal för minsta luftmotstånd. Bredare sked ger yvigare och långsammare rörelser.
 7. Färgsätt skeden med tuschpennor: Färga ena kanten på skeden i mörk färg till fiskens ryggsida. Sätt på ögon. Vänd och gör likadant på baksidan. Arbeta med kontrastverkan för att få en effektiv färgsättning.
 8. Sätt tuben på en nål och täck den med ett tunt lager epoxylim.
 9. Sätt den på en epoxysnurra för att torka. Har du ingen torksnurra använder du extra snabbtorkande epoxy.
 10. Du kan lägga till detaljer som t.ex. gälspringa med vattenfast tusch utanpå epoxylagret.
 11. Korta slutligen av rörets ändar intill skeden.
 12. Om du i efterhand inte skulle vara nöjd med formen och skedens gång i vattnet kan du justera genom att klippa skeden till en smalare form eller värma försiktigt med varmluftspistol och omforma skedens S-form.
Forma skeden till s-form innan du klipper den till fiskform.

Forma skeden till s-form innan du klipper den till fiskform.

 

AKTUELLT

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong