Själv i natt

Hade tänkt mig att jag skulle komma iväg i god tid för att rigga fotoutrustningen. Att fotografera sig själv i en sörmländsk djungel mitt i natten är inte så lätt. Men nu är jag här i en brant backe ned mot ån. Det är kolsvart under träden och fallna stammar ligger i ett gigantiskt plockepinn. Hade tänkt mig komma hit med pontonbåten, men det blev lite för sent för det. Svetten rinner och kamera och ljusstativen fastnar i riset. Spindelväven smetar runt ansiktet och myggen hittar lätt en överhettad fiskare i snåren. Jag vadar ut i den tunga strömmen och klättrar upp på ett klippblock. Äntligen på plats, efter att ha vadat djupt i hård ström. Så dumt. Dom skulle hitta mig i kraftverket nedströms. Nu är jag i alla fall på den svalaste platsen vid den svalaste tiden, mitt i skogen i en ström, mitt i natten. Ändå rinner svetten av mig. Nattsländorna kryper in i näsa och öron. Nu hör jag tunga vak. Stor gös. Allt trassel är glömt. Men det är något väldigt otillgängligt med själva fisket här också. Jag når inte vaken. Strömmen vill inte släppa till. Den kräver att jag tänker nytt. Jag tror att pontonbåten löser många problem. Nästa gång ska jag komma ned för strömmen. I djungeln ska man färdas på vattnet, annars går man vilse. Till slut hugger det i alla fall. Hårt.

Sörmländsk natt

Sörmländsk natt

Utan tvekan en stor gös, men det blir bara ett irriterat bett inget mer. Kl. 3:30 kommer jag ut ur skogen och ser ängsmarkerna breda ut sig. Nu är det 20 grader varmt och det är gryning. En sval vind kommer från öster.


AKTUELLT

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för

Ett lyft för öringen i Näveån!

Under hösten 2017 lyfte Sportfiskarna i Sörmland de allra första lekmogna havsöringarna förbi första vandringshindret i Nävekvarn. Jag filmade när den allra första honan fick hjälp att ta sig upp till jungfruliga lekplatser med hjälp av Rickard, Erik och en Toyota. Åtgärden ska kickstarta fisklivet i ”Hyttströmmen” innan öringen på egen hand kan nå den

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.