Annons

Simpor och borrar

Annons

Flygande Holländaren?

Jag befinner mig på Fårö och har semester. Idag tar vi en simtur i sundet och jag hittar en oprövad pallkant intill en sandig flad. Kanske något för ett tidigt öringfiske nästa vår. Det är gott om spigg här och en fin tunga flyr för våra fötter. I morse klockan två gav jag mig ut för att pröva öringfiske på natten, men glömde vadarskorna, så jag fick vada barfota, aj, aj, inte så effektivt fiske och inget resultat. Torsken då? Jag går ut med pontonbåten och har snart den första torsken i näven. Men ack så liten. En båt med två herrar kommer fram. De undrar över pontonbåten. Sedan lägger de sig och fiskar 15 meter från mig – på en kuststräcka av kilometer efter kilometer. Man undrar …

Rötsimpan – Vacker som en dag ...

Jag får en brun torsk, en röd torsk, en grå torsk och en gul torsk, men alla är de för små. Och en rötsimpa tar förstås pirken när jag fiskar för djupt. En alltid lika fascinerande uppenbarelse. Ett tremastat segelskepp kommer in efter kusten och i dess släptåg mörknar himlen. Åskan börjar rulla över sjön långt bort i sydost. När jag kommer hem till stugan svärmar pingborrarna över enbuskarna. De brummar runt öronen på mig och åskan vibrerar på ett märkligt sätt över sjön. En timme senare är den inne över oss och elen slås ut samtidigt som regnet börjar väta den knastertorra ön. Stugan skakar och det blixtrar värre än på en modevisning i Paris.

LÄS OCKSÅ

Annons
1 kommentar

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons