Simpor och borrar

Flygande Holländaren?

Jag befinner mig på Fårö och har semester. Idag tar vi en simtur i sundet och jag hittar en oprövad pallkant intill en sandig flad. Kanske något för ett tidigt öringfiske nästa vår. Det är gott om spigg här och en fin tunga flyr för våra fötter. I morse klockan två gav jag mig ut för att pröva öringfiske på natten, men glömde vadarskorna, så jag fick vada barfota, aj, aj, inte så effektivt fiske och inget resultat. Torsken då? Jag går ut med pontonbåten och har snart den första torsken i näven. Men ack så liten. En båt med två herrar kommer fram. De undrar över pontonbåten. Sedan lägger de sig och fiskar 15 meter från mig – på en kuststräcka av kilometer efter kilometer. Man undrar …

Rötsimpan – Vacker som en dag ...

Jag får en brun torsk, en röd torsk, en grå torsk och en gul torsk, men alla är de för små. Och en rötsimpa tar förstås pirken när jag fiskar för djupt. En alltid lika fascinerande uppenbarelse. Ett tremastat segelskepp kommer in efter kusten och i dess släptåg mörknar himlen. Åskan börjar rulla över sjön långt bort i sydost. När jag kommer hem till stugan svärmar pingborrarna över enbuskarna. De brummar runt öronen på mig och åskan vibrerar på ett märkligt sätt över sjön. En timme senare är den inne över oss och elen slås ut samtidigt som regnet börjar väta den knastertorra ön. Stugan skakar och det blixtrar värre än på en modevisning i Paris.

AKTUELLT

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för

Ett lyft för öringen i Näveån!

Under hösten 2017 lyfte Sportfiskarna i Sörmland de allra första lekmogna havsöringarna förbi första vandringshindret i Nävekvarn. Jag filmade när den allra första honan fick hjälp att ta sig upp till jungfruliga lekplatser med hjälp av Rickard, Erik och en Toyota. Åtgärden ska kickstarta fisklivet i ”Hyttströmmen” innan öringen på egen hand kan nå den

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.