Simpor och borrar

Flygande Holländaren?

Jag befinner mig på Fårö och har semester. Idag tar vi en simtur i sundet och jag hittar en oprövad pallkant intill en sandig flad. Kanske något för ett tidigt öringfiske nästa vår. Det är gott om spigg här och en fin tunga flyr för våra fötter. I morse klockan två gav jag mig ut för att pröva öringfiske på natten, men glömde vadarskorna, så jag fick vada barfota, aj, aj, inte så effektivt fiske och inget resultat. Torsken då? Jag går ut med pontonbåten och har snart den första torsken i näven. Men ack så liten. En båt med två herrar kommer fram. De undrar över pontonbåten. Sedan lägger de sig och fiskar 15 meter från mig – på en kuststräcka av kilometer efter kilometer. Man undrar …

Rötsimpan – Vacker som en dag ...

Jag får en brun torsk, en röd torsk, en grå torsk och en gul torsk, men alla är de för små. Och en rötsimpa tar förstås pirken när jag fiskar för djupt. En alltid lika fascinerande uppenbarelse. Ett tremastat segelskepp kommer in efter kusten och i dess släptåg mörknar himlen. Åskan börjar rulla över sjön långt bort i sydost. När jag kommer hem till stugan svärmar pingborrarna över enbuskarna. De brummar runt öronen på mig och åskan vibrerar på ett märkligt sätt över sjön. En timme senare är den inne över oss och elen slås ut samtidigt som regnet börjar väta den knastertorra ön. Stugan skakar och det blixtrar värre än på en modevisning i Paris.

1 kommentar

AKTUELLT

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det