Silverspjut på Hittarpsrevet

Ingemar Johansson och Raine Poka på Hittarpsrevet.

Idag har jag bytt sida. Av Kullahalvön vill säga. Jag är nyfiken på Hittarpsrevet och bestämmer mig för att göra dagens fiskeförsök där. När jag anländer är det ett drömskt ljus över Öresund. Ett riktigt fiskeljus och ett riktigt fiskeväder med omväxlande ljusare stunder och milt regn. Revet är ännu finare än jag föreställt mig. Längst ut ser jag silhuetten av två fiskare. Nej, det är nog inga tonåringar, det syns på vadstilen. Jag börjar fiska på lovartsidan i sydvinden men känner ingen fisk. Är det näbbgädda inne? När fiskarna ser ut att avsluta sitt fiske möter jag dem på revryggen. Det visar sig vara två Skälderviksfiskare som förirrat sig över till sundet för att fiska horngädda som fisken ju heter i Skåne. Ingemar Johansson och Raine Poka. Både herrarna och jag förväntar oss fisketips för revet, men jag är ju här för första gången och är ännu mer novis på platsen. Ingemar och Raine har inte haft någon tur med öringen när de fiskat här trots att det är så fint. Vad kan det bero på? Det har gått trögt med horngäddefisket också, men de har definitivt fått ihop till en middag i alla fall. Raine visar sig vara en kollega. Han har skrivit mycket om fiske och fiskat ihop med både Arne Broman och drottning Silvia. Men detaljerna kring majestätsfisket får nog Raine själv berätta om när ni träffar honom vid vattnet.När jag sagt adjö till de båda fiskekamraterna vadar jag mig ut på revets spets. Jag skrämmer ut en fisk och undrar om det var öring eller Belone Belone som fanns under virvlarna. Inget hugg. Jag byter fluga till en orange märla och när jag når revets spets sliter något tag i flugan och börjar dansa fram på stjärten. Horngädda! En karaktärsfisk för sundet i maj. Lets Dance!

Belone belone – en dansare.

Kväll över Revet.

AKTUELLT

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong