Silverspjut på Hittarpsrevet

Ingemar Johansson och Raine Poka på Hittarpsrevet.

Idag har jag bytt sida. Av Kullahalvön vill säga. Jag är nyfiken på Hittarpsrevet och bestämmer mig för att göra dagens fiskeförsök där. När jag anländer är det ett drömskt ljus över Öresund. Ett riktigt fiskeljus och ett riktigt fiskeväder med omväxlande ljusare stunder och milt regn. Revet är ännu finare än jag föreställt mig. Längst ut ser jag silhuetten av två fiskare. Nej, det är nog inga tonåringar, det syns på vadstilen. Jag börjar fiska på lovartsidan i sydvinden men känner ingen fisk. Är det näbbgädda inne? När fiskarna ser ut att avsluta sitt fiske möter jag dem på revryggen. Det visar sig vara två Skälderviksfiskare som förirrat sig över till sundet för att fiska horngädda som fisken ju heter i Skåne. Ingemar Johansson och Raine Poka. Både herrarna och jag förväntar oss fisketips för revet, men jag är ju här för första gången och är ännu mer novis på platsen. Ingemar och Raine har inte haft någon tur med öringen när de fiskat här trots att det är så fint. Vad kan det bero på? Det har gått trögt med horngäddefisket också, men de har definitivt fått ihop till en middag i alla fall. Raine visar sig vara en kollega. Han har skrivit mycket om fiske och fiskat ihop med både Arne Broman och drottning Silvia. Men detaljerna kring majestätsfisket får nog Raine själv berätta om när ni träffar honom vid vattnet.När jag sagt adjö till de båda fiskekamraterna vadar jag mig ut på revets spets. Jag skrämmer ut en fisk och undrar om det var öring eller Belone Belone som fanns under virvlarna. Inget hugg. Jag byter fluga till en orange märla och när jag når revets spets sliter något tag i flugan och börjar dansa fram på stjärten. Horngädda! En karaktärsfisk för sundet i maj. Lets Dance!

Belone belone – en dansare.

Kväll över Revet.

AKTUELLT

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för

Ett lyft för öringen i Näveån!

Under hösten 2017 lyfte Sportfiskarna i Sörmland de allra första lekmogna havsöringarna förbi första vandringshindret i Nävekvarn. Jag filmade när den allra första honan fick hjälp att ta sig upp till jungfruliga lekplatser med hjälp av Rickard, Erik och en Toyota. Åtgärden ska kickstarta fisklivet i ”Hyttströmmen” innan öringen på egen hand kan nå den

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.