Reflexer – dagen efter

Igår var det bröllopsfest. Det känns när jag ror ut mot de höga öarna i yttre Bråviken. Som tur är kommer vinden från öster och ger mig hjälp till den ö och strand som jag siktar på. Därute finns redan Melker och Johan på  plats. När jag hälsar på Johan berättar han att han haft kontakt med en havsöring vid den sandiga viken som jag nyss rott förbi. Det förvånar mig inte, för det är just där som jag fått fin fisk tidigare. Jag är sent på plats och det är strax dags för pojkarna att paddla hem till familjerna. När jag fiskat mig fram till viken ligger jag sida vid sida med Melker och småpratar fisketeknik. Det tynger på tafsen inne över en tångfläck utanför sanden. Reflexerna är väl lite sisådär dagen efter. Jag fattar inte att det är en fisk som tagit min vita räka. Men den tog ju så odistinkt och försiktigt! När jag lägger tyngden på spöet släpper flugan. Jag ser virveln. Fa-an! Men man blir ju ändå glad. Det  finns liv. Snön som faller ser vackrare ut. Baksmällan är som bortblåst och det finns ett löfte om ljusare tider i skymningsljuset. Snart är det vår.

Melker – En flugfiskeboll!

AKTUELLT

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong