Näbbgädda i Bråviken

Silkeskroken funkade fint!

Silkeskroken funkade fint!

Jag har alltid för mycket grejor med mig. Det tänker jag när jag stirrar ned i lådan som jag brukar ha med på båtfiske. Det får räcka med en snabb intermediatelina. Väl ute i en hård sydväst som gör flugkastandet till en utmanande blandning av balans och koordinationsprov inser jag att jag har för lite saker med mig. Det som hade räddat dagen är den snabbare sjunklinan som ligger kvar i bilen! Näbbgäddorna vägrar att gå upp i vattnet för att ta mina flugor. Jag hade sett framför mig att jag skulle briljera idag, istället går jag lottlös – på näbbgädda! Peter testar med ”Silkeskroken”, d.v.s. drag med garn efter istället för krok. Näbbgäddan har ju många småkrokar till tänder på sin näbb och trasslar in sig i garnet när den hugger. Detta fungerar fint och är ett väldig skonsamt fiske för näbbisarna då du inte felkrokar någon fisk. Dessutom slipper du bottennapp. Detta är ju extra bra idag när fisken går lite djupare. Jobbigt blir det bara när vi ser havsöringar komma efter och bita i garnet – på dem funkar inte detta! Som avslutning på fiskedagen bjuder Peter på rökt näbbgädda – smakar förträffligt! Fast jag är fortfarande sur för att jag hade för lite grejor med mig. Dagens tips alltså: Glöm inte sjunklinan när du ska fiska näbbgädda i Bråviken och ta in för allt vad tygen håller!

0 kommentarer

AKTUELLT

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det