Annons

Näbbgädda i Bråviken

Annons
Silkeskroken funkade fint!

Silkeskroken funkade fint!

Jag har alltid för mycket grejor med mig. Det tänker jag när jag stirrar ned i lådan som jag brukar ha med på båtfiske. Det får räcka med en snabb intermediatelina. Väl ute i en hård sydväst som gör flugkastandet till en utmanande blandning av balans och koordinationsprov inser jag att jag har för lite saker med mig. Det som hade räddat dagen är den snabbare sjunklinan som ligger kvar i bilen! Näbbgäddorna vägrar att gå upp i vattnet för att ta mina flugor. Jag hade sett framför mig att jag skulle briljera idag, istället går jag lottlös – på näbbgädda! Peter testar med ”Silkeskroken”, d.v.s. drag med garn efter istället för krok. Näbbgäddan har ju många småkrokar till tänder på sin näbb och trasslar in sig i garnet när den hugger. Detta fungerar fint och är ett väldig skonsamt fiske för näbbisarna då du inte felkrokar någon fisk. Dessutom slipper du bottennapp. Detta är ju extra bra idag när fisken går lite djupare. Jobbigt blir det bara när vi ser havsöringar komma efter och bita i garnet – på dem funkar inte detta! Som avslutning på fiskedagen bjuder Peter på rökt näbbgädda – smakar förträffligt! Fast jag är fortfarande sur för att jag hade för lite grejor med mig. Dagens tips alltså: Glöm inte sjunklinan när du ska fiska näbbgädda i Bråviken och ta in för allt vad tygen håller!

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons