Isgata och försyn

När bilen rullar ned mot Bråviken blir jag tvungen att vända på första fiskestället. Det är för brant och ren skridskois. Jag satsar på Skäret vid Nävekvarn istället. Går över den fasta isen ut till kanten på utsidan mot öppet vatten. Hoppar ut till det yttersta flaket som ligger förtöjt vid en sten. Beundrar solnedgången. Tittar bakom mig för att försäkra mig om att isflaket ligger fast. Det ligger kvar. Förlorar mig i flugans rörelser under den blanka vattenytan och branden på himlen i väster. Tittar på islaket som jag steppade hit ut på. Det är borta. Tittar bakom mig. Isflaket som jag står på ligger inte alls fast vid stenen, det är ett mörkt gap mellan stenen och iskanten! Jag rusar fram och sticker ned kamerastativet. Det försvinner. Hur djup är det nu? Det är bara att hoppa i så fort som möjligt. För varje sekund glider flaket allt längre ut mot djupet. Jag känner igen och hittar botten. Jag hoppar i och hittar en väg in som klarar både mig och kamerautrustningen torr. Tack försynen, tack!

 

 

 

 

På väg mot kanten.

AKTUELLT

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong