Glöd i natten

Jag flyter med strömmen ned för ån. Det är massiva kläckningar av nattsländor, mygg, knott, dagsländor – you name it! Jag ror uppströms intill östra stranden och börjar fiska intill de stora lövträden vid den branta strandbrinken. Ju längre upp jag ror desto storstenigare blir det. Jag hittar ett bra bakvatten att lägga pontonbåten i och börjar ta hem flugan uppströms. Flugan studsar på stenarna där nere. På andra sidan ån flammar en varm glöd upp. Melker tänder sin pipa. För en stund ser jag hans ansikte, sedan går det upp i skymningen igen, men doften av piptobak når mig. Det luktar sextiotal, det är som om Lidman satt på huk där på andra sidan strömmen. Men Lidman skulle förstås inte ha suttit i flytring och inte skulle han ha fiskat gös på fluga heller. Nu står Melkers Hardy-spö i djup båge. Är det botten? Melker är först tveksam men sedan börjar det röra på sig och faktiskt är det en gös. Jag svänger över strömmen för att äntligen få lite gösbilder och lägger mig uppströms för att få med det åsträckningen nedströms. Men jag har glömt någonting: Regi. Melker tänker inte på kameran och bilderna, han har fullt upp med att ta hand om gösen på bästa sätt och utan att jag fått se fisken är den plötsligt återutsatt, snabbt och smärtfritt enligt konstens alla regler. Jag inser plötsligt att jag inte berättat vad jag vill och nu är det för sent. Vad tänkte jag?

Gösen är glad, Melker är nöjd, fotografen har ett och annat att lära ...

På stranden mitt emot försöker Henrik återuppliva en gädda, men inte ens defibrillator skulle nog kunna hjälpa, något har hänt under fighten och gäddan får lämna vattnet för sista gången denna sommarnatt. När jag går upp till bilen för att hämta saker jag glömt möter jag Grimbart Grävling. Han kommer skuttande i full fart och märker mig inte förrän jag är helt inpå honom. När jag åter är på vattnet lyckas även jag kroka en gädda och vi kan lämna ån som fiskfångare alla tre. Men gös på fluga smäller förstås högst. Det är Melker som är kung i natt. När vi går i strandkanten mot stigen upp till bilarna kommer en mörk skugga utmed ekbacken. Ett vildsvin på väg mot ån och alla godsaker som finns i dyn vid strandkanten.

2 kommentarer

AKTUELLT

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det