Annons

Glöd i natten

Annons

Jag flyter med strömmen ned för ån. Det är massiva kläckningar av nattsländor, mygg, knott, dagsländor – you name it! Jag ror uppströms intill östra stranden och börjar fiska intill de stora lövträden vid den branta strandbrinken. Ju längre upp jag ror desto storstenigare blir det. Jag hittar ett bra bakvatten att lägga pontonbåten i och börjar ta hem flugan uppströms. Flugan studsar på stenarna där nere. På andra sidan ån flammar en varm glöd upp. Melker tänder sin pipa. För en stund ser jag hans ansikte, sedan går det upp i skymningen igen, men doften av piptobak når mig. Det luktar sextiotal, det är som om Lidman satt på huk där på andra sidan strömmen. Men Lidman skulle förstås inte ha suttit i flytring och inte skulle han ha fiskat gös på fluga heller. Nu står Melkers Hardy-spö i djup båge. Är det botten? Melker är först tveksam men sedan börjar det röra på sig och faktiskt är det en gös. Jag svänger över strömmen för att äntligen få lite gösbilder och lägger mig uppströms för att få med det åsträckningen nedströms. Men jag har glömt någonting: Regi. Melker tänker inte på kameran och bilderna, han har fullt upp med att ta hand om gösen på bästa sätt och utan att jag fått se fisken är den plötsligt återutsatt, snabbt och smärtfritt enligt konstens alla regler. Jag inser plötsligt att jag inte berättat vad jag vill och nu är det för sent. Vad tänkte jag?

Gösen är glad, Melker är nöjd, fotografen har ett och annat att lära ...

På stranden mitt emot försöker Henrik återuppliva en gädda, men inte ens defibrillator skulle nog kunna hjälpa, något har hänt under fighten och gäddan får lämna vattnet för sista gången denna sommarnatt. När jag går upp till bilen för att hämta saker jag glömt möter jag Grimbart Grävling. Han kommer skuttande i full fart och märker mig inte förrän jag är helt inpå honom. När jag åter är på vattnet lyckas även jag kroka en gädda och vi kan lämna ån som fiskfångare alla tre. Men gös på fluga smäller förstås högst. Det är Melker som är kung i natt. När vi går i strandkanten mot stigen upp till bilarna kommer en mörk skugga utmed ekbacken. Ett vildsvin på väg mot ån och alla godsaker som finns i dyn vid strandkanten.

LÄS OCKSÅ

Annons
2 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons