Annons

Havsöringfiske: Från förtvivlan till fisk.

Annons

Eftersom isläget i Bråviken gör det svårt med flugfiske på kusten köper jag ett årskort till Nedre Nyköpingsån av David på Skeppfourneringen i Nyköping. När jag kommer hem från jobbet dagen efter har jag redan packat fiskegrejorna. Jag känner i jackfickan efter fiskekortet. Där finns ingenting. Skräcken kommer krypande. Det borde ligga där. Jag letar igenom huset och bilen men ingenstans finns det och ingenting minns jag. Jag tänker att jag inte skulle vara något vidare vittne i en rättegång. ”Vad gjorde du igår och vid vilken tidpunkt?” Ingen ledtråd dyker upp i mitt huvud. Kortet måste finnas i stan, någonstans i Nyköping. Jag letar i träningslokalen, frågar i stadshusets reception. inget napp. Men på väg ned till Skeppsfourneringen börjar hjärnan fungera, jag åt ju på MacDonalds. Kanske tappade jag det där? På Skeppsfourneringen ligger det inte kvar. Men jag frågar David:

– Såg du att jag stoppade ned kortet i fickan?

– Ja, du försökte få ned kortet i plånboken, men det fick inte plats. Sedan stoppade du ned kortet i vänster ficka tillsammans med plånboken.

Nu är saken klar. Om jag stoppade ned kortet i samma ficka, åkte det säkert med när jag tog upp plånboken ur fickan!

På MacDonalds ser den stressade expediten väldigt frågande ut när jag försöker förklara vad jag förlorat. Hennes min är inte särskilt hoppingivande. Men hon går för att se efter. Ansiktet dyker fram och hon frågar:

– Vad heter du?

Hon har zip-bagen med det gula fiskortet i handen.

Cityfiske med mysfaktor. Skymningen sänker sig och belysningen tänds över ån.

En kort stund senare står jag äntligen utvadad i ån. Timmarna har gått och det skymmer, den gråslaskiga staden förvandlas när gatubelysningen tänds runt ån. Färger i blått och guld omger mig. Behmbron glittrar när jag fiskar mig ned mot den plats där jag tog min första havsöring i Nyköpingsån i slutet på 80-talet. Nu var det länge sedan jag fiskade här nere. Jag känner inget och tvåhandskastningen är ovan och klumpig. Men det är kul. Jag vandrar uppströms för att avsluta fisket nedströms Storhusqvarn. Efter något kast från iskanten på muren tar jag upp mobilen för att kolla klockan, snart går parkeringstiden ut. Klockan är halv fem snart, jag har en halvtimme på mig. När jag lyfter spöet för ett nytt kast slår det tungt i andra änden av linan. En fisk, faktiskt en fisk, en stor fisk! Det är en brun hanne på ca 4 kg.  Flugan lyser i käften. Det är en chartreuse Clouser Deep Minnow. En berömd kustfluga, fast den föddes ju i flodmiljö. Vilken dag! Från förtvivlan till fisk.

Lite för mörkt för fotografering ... Ville inte lyfta fisken ur vattnet heller ...

Tack alla som hjälpte mig i jakten på fiskekortet. I synnerhet personalen på MacDonalds Nyköping och David på Skeppsfourneringen. Det är till honom man ska vända sig om man behöver ett bra vittne i en rättegång – inte till mig.

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons