Annons

Flugfiske efter multe: Sight fishing!

Annons

Vilken fluga till multen?

Vaknar i Halmstad. Det tar tid att komma iväg och vi har alldeles för mycket grejor. Väl på plats ute på kusten ger jag och min dotter Frida oss ut i pontonbåtarna. Kusten här har fina strandängar. Tänk om vi kunde finna multe här! Efter några kast i blåsten har jag ett påslag. Jag hoppas på makrill så vi kunde få lite grillfisk, men när jag väl lyckas fästa fisken är det en näbbgädda. Det är mycket fina havsöringställen här. Mikael Fisk är med oss idag. Trots namnet har han aldrig fiskat, men lyckas ändå locka en havsöring till hugg. Den hoppar av kroken, men det är roligt att se att det är så många arter är på plats. Multen då? Efter lite fika går jag till ett stort stenblock för att lätta på trycket. När jag rundar bumlingen flyr en stor fisk ut mellan strandstenarna. Hjärtat slår en frivolt, Multarna är här!

Multe på grunt vatten – ett mycket spännande, men svårt fiske.

En stund senare hukar jag och min fru Annika vid den grunda viken. Överallt syns försynta plogar och vassa stjärtfenor. Först tvekar jag. Är det kanske id? Men efter en stund ser jag den karatäristiska bakre ryggfenan. Det är verkligen multar! Först tänker jag att de nog inte är så stora. Men när Annika lägger ut flugan och får ett följe kan man tydligt se att fiskarna inte är små! Vi har båda följen, men vi märker ändå snart att det kommer bli precis så svårt att få fiskarna till hugg som vi hört från andra fiskare. Ändå ger fisket mersmak. Det här är något som kan växa till en passion.

Låg profil är en förutsättning vid multefiske. Du behöver komma så nära som möjligt för att få koll på vad fisken sysslar med.

Temperaturen stiger, skjortan klibbar mot ryggen. Vadarna åker av. Jag sätter på en nappindikator på tafsen för att få bättre koll. En multe kommer runt en sten och jag sätter fart på flugan. Den blir överraskad och rusar fram till flugan. Men jag känner aldrig fisken. Det blir det närmaste jag kommer att fånga en multe idag. Detta är fel dag. Det är många dagars smygande för att fånga en multe, men det är det utan tvekan värt! Sightfishing – vilket underbart fiske!

Frida Nettelbladt gör dagens sista försök på de svårfångade multarna.

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons