Flugfiske efter multe: Sight fishing!

Vilken fluga till multen?

Vaknar i Halmstad. Det tar tid att komma iväg och vi har alldeles för mycket grejor. Väl på plats ute på kusten ger jag och min dotter Frida oss ut i pontonbåtarna. Kusten här har fina strandängar. Tänk om vi kunde finna multe här! Efter några kast i blåsten har jag ett påslag. Jag hoppas på makrill så vi kunde få lite grillfisk, men när jag väl lyckas fästa fisken är det en näbbgädda. Det är mycket fina havsöringställen här. Mikael Fisk är med oss idag. Trots namnet har han aldrig fiskat, men lyckas ändå locka en havsöring till hugg. Den hoppar av kroken, men det är roligt att se att det är så många arter är på plats. Multen då? Efter lite fika går jag till ett stort stenblock för att lätta på trycket. När jag rundar bumlingen flyr en stor fisk ut mellan strandstenarna. Hjärtat slår en frivolt, Multarna är här!

Multe på grunt vatten – ett mycket spännande, men svårt fiske.

En stund senare hukar jag och min fru Annika vid den grunda viken. Överallt syns försynta plogar och vassa stjärtfenor. Först tvekar jag. Är det kanske id? Men efter en stund ser jag den karatäristiska bakre ryggfenan. Det är verkligen multar! Först tänker jag att de nog inte är så stora. Men när Annika lägger ut flugan och får ett följe kan man tydligt se att fiskarna inte är små! Vi har båda följen, men vi märker ändå snart att det kommer bli precis så svårt att få fiskarna till hugg som vi hört från andra fiskare. Ändå ger fisket mersmak. Det här är något som kan växa till en passion.

Låg profil är en förutsättning vid multefiske. Du behöver komma så nära som möjligt för att få koll på vad fisken sysslar med.

Temperaturen stiger, skjortan klibbar mot ryggen. Vadarna åker av. Jag sätter på en nappindikator på tafsen för att få bättre koll. En multe kommer runt en sten och jag sätter fart på flugan. Den blir överraskad och rusar fram till flugan. Men jag känner aldrig fisken. Det blir det närmaste jag kommer att fånga en multe idag. Detta är fel dag. Det är många dagars smygande för att fånga en multe, men det är det utan tvekan värt! Sightfishing – vilket underbart fiske!

Frida Nettelbladt gör dagens sista försök på de svårfångade multarna.

AKTUELLT

Gösflugfiske – Ljudet av sommar

Nu har äntligen sommarens gösflugfiske dragit igång. Jag börjar med en tur på Mälaren tillsammans med min gamla klasskompis Lasse som kliver ur Lackboxen för att få lite luft och sol tillsammans med mig. Ute på Mälargrynnorna känner jag mig fortfarande som en rookie och fuskar lite med jiggfiske också. Medelvikten är låg, men det

Havsöringfiske på Gotland: Besa Boys

Jag har räknat ut att kylan kommer att ge sig lagom tills vi angör Gotland. Så blir det inte. Minusgrader både dag och natt. Fisken fryser. Vi hittar dem, men de fryser. Flugfisket verkar inte fungera särskilt bra, så jag greppar spinngrejorna. Peter är på Gotland och fiskar för första gången, fiskar enbart med spinn

Havsöringfiske: Gotlandsminnen

Just nu packar jag för vårens första havsöringtur till Fårö. Det blir också Peter Johanssons första försök. Som alltid hoppas man på ett riktigt skitfiske när någon är med för första gången och att vi kan hitta hungrig fisk. I år är det fortfarande vinter, så det blir ett riktigt kallvattensfiske. 1986 satte jag för

Ett lyft för öringen i Näveån!

Under hösten 2017 lyfte Sportfiskarna i Sörmland de allra första lekmogna havsöringarna förbi första vandringshindret i Nävekvarn. Jag filmade när den allra första honan fick hjälp att ta sig upp till jungfruliga lekplatser med hjälp av Rickard, Erik och en Toyota. Åtgärden ska kickstarta fisklivet i ”Hyttströmmen” innan öringen på egen hand kan nå den

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.