Fiske utan fisk

Jag får ett mail från Gunnar. Någon har fått tio havsöringar längre in i Bråviken. Jag talar med en fiskare som fått 4 fiskar med en toppfisk på över 4 kg för några dagar sedan. Någon har fått en fin fångst från flytring. Melker har två hugg längre ut i Bråviken. Jag ser nät, jag ser säl, jag ser snabba båtar med spön böjda i fartvinden. Men jag ser ingen öring efter Sörmlandskusten. Vissa år har man oflyt. Vissa år kan man inte få livet att passa in i huggperioder och gulddagar. Men nu står det klart. Även om några fiskare haft bra fiske, kan jag bara konstatera att Sörmlandskusten under tre år nu fått allt svagare öringfiske. Det är dags att lägga undan spöet och kavla upp ärmarna. Vi behöver fler öringar. I förrgår kväll såg Johan en vit dovhjort. Ett djur omvävt av magi. Men nu räcker inte besvärjelser. Ändå hoppas man. Idag driftfiske från flytring i sned pålandsvind. Tre fiskare, effektivt fiske. Inte ett blänk. Kanske är den vackra kniven som Johan gjort till mig den talisman jag behöver. Men nu: En härdad man byter kust, byter fisk eller också, som Anders uttryckte det: Om vi inte får någon fisk idag är det dags att knyppla tangatrosor av fluglinorna.IMG_2665FJblogg

0 kommentarer

AKTUELLT

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det