Den är borta

Fredrik och jag anländer lite försenade till Vätterns strand. Dagen ser lovande ut. Fredrik tar pontonbåten och är snart en silhuett på det stora vattnet. När jag väl är på väg ut ser jag en mäktig virvel alldeles nära stranden på grunt vatten. Först tror jag att det är ett stenblock strax under ytan, men virveln kommer inte igen. Det var en fisk, en mycket stor fisk. Jag gör ett kast, men inget händer. Ett kast till, men det är som jag visste det i kroppen, fisken är inte kvar. Snart ligger jag sida vid sida med Fredrik, men märker att jag börjat få slagsida.  Flytringen läcker! Snabbt in och plocka fram min gamla trotjänare, en väderbiten Fish Cat som snart måste kasseras. Snart ligger vi där och småpratar i solen och livet känns riktigt bra.

— Jag hade en … Jag hade en! Utbrister Fredrik. Men laxen är borta. Eller var det något annat?

Vi fiskar på, men inget mer händer. Då och då kommer det över Fredrik:

Faan! Jag hade ju en …

Vi vet alla hur det känns. Det svider, det svider så förbannat! Jag hade ju en … nu är den borta.

 

Det är skönt att sträcka på benen efter några timmar i flytringen.

 

AKTUELLT

Paradiset Pjältån

På söndagmorgonen den 10 september samlades ett gäng i Skriketorpsravinen vid Åby där Pjältån rinner fram. Sträckan är en våt dröm för både leklystna havsöringar och biotopvårdare, men på vissa ställen är ån rensad på sten. Det är därför vi är här: För att lägga tillbaka sten som tidigare generationer lagt upp på land. Nedströms

Full fräs i Näveån!

Idag var det dags för elfiske i Näveån med Tobias Fränstam från Sportfiskarna tillsammans med praktikanterna Ådén och Lisjö. Den nedre sträckan som kallas Båtklubbssträckan höll sämre med öring än tidigare år. Kanske har den varit utsatt för mer predation än tidigare? En idog häger? Positivt är att nejonögonen verkar trivas. Den övre sträckan var

Midsommarmössa på!

Skymningen sänker sig. Det är det vi väntat på. Inte för att det är så mörkt, men i kväll är det mulet. Det är veckan före midsommar och lite tidigt för torrflugefiske. Åsandsländan har vi inte sett till och endast ett fåtal andra sländor. Men vattenståndet är bra. Det är kallt, men inte frost i den jämtländska

Storöring i gäddvikarna

– Gäddvikarna, säger Peter och skrattar. Havsöringfiskarna missar ofta dem, åker till sina vanliga ställen, men nu när det är kallt i vattnet och man hittar varmt vatten i dem – Oj, vilka öringar jag såg förra våren … Vi stannar till vid ett klassiskt ställe, en grynna med rejäl ström, men där händer inget,

Havsöringhumör

Ibland är det tufft att vara havsöringfiskare. Det gör fisken fantastisk och förskräcklig. Att förfölja ett silverspöke genom havet är kanske inte det mest produktiva man kan göra med sitt liv. Men det är vackert: Havet, fisken, livet.  

Uppvärmning i Bråviken

Idag träffade jag Mikael Mählström och Jonas Larsson vid Bråvikens kant. Som vanligt hoppas man på mer sydlig än västlig vind när man ska fiska från land. Men västlig blev det – som vanligt … Jag hade tänkt ge mig ut bland öarna i min pontonbåt, men vinden friskade i och ökade till 10-11 m/s

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong