Annons

Bananer och gurka i båten

Annons

Jag är sen. Vi ska träffas kl. 16:00 och jag känner mig som vanligt helt förvirrad när jag ska packa. Hjärnan liksom stänger av. Jag står och stirrar på röran i lillstugan; flugbindningsgrejor, fluglinor spön och målarpenslar om vartannat. Jag rusar in i köket. Jag har inte packat matsäck och klockan är tio i fyra. Tittar på bananerna. Förbjudet vid båtfiske – en otursfrukt. Skit samma, en liten banan kan väl inte skada? En stund senare är Peter och jag på väg ut i skärgårn’. Det blåser värre än vi trott och det är som vanligt krabb sjö i västanvinden. Jag sitter och studsar på förtoften i Peters lilla båt. Drar på mig vadarna.

– Nu känner jag igen dig, säger Peter.

Peter Johansson med nytt PB.

Peter Johansson med nytt PB.

Jag har tre flugspön vid min sida. Dumt nog ligger de framåt i motvinden. Men det går ju bra när jag håller i dem. Nu minns jag inte exakt vad som händer, men jag har lättat på rumpan och när jag är på väg att sätta mig igen kommer en hård stöt från båten. Jag sätter mig hårt och hör ett skarpt otäckt ljud. Spön som går tvärt av. Jag har satt mig rakt på spöna mot kanten på toften. De tre spöna har blåst in under mig i samma stund som jag för ett ögonblick släppt taget om dem. Ett Loomis GLX CrossCurrent, ett Scierra PikeFly. Mitt 8-fots Jensen är det enda som klarar sig. Favoritspön. Spön med många minnen i sig. Men nu har det hänt.

Vi ankrar vid en flad med många djuphålor. En båt går på en sandbank ute på fjärden. Några mindre gäddor kommer upp, både på fluga och spinn. Peters kustvobbler, Spöket, är mycket ärrad. Nu far den ut mot djupkanten. Tvärstopp. Det rör sig segt och tungt därute. Min telefon ringer. Det är Christina från Fiskeområde Kustlinjen. Hon vill prata illustrationer.

– Peter har en stor gädda på här, säger jag.

– Oj,oj,oj, säger Christina när hon hör plasket intill båtsidan, vi får höras senare.

Fisken sitter inte bra, men jag får den i håven. När vi ska lyfta går det solskadade garnet sönder, den är tung. Huvudet är på väg ut. Peter lyckas koppla ett gälgrepp och lyfter. Nu blir det fart på fisken och jag, bananmannen, är övertygad om att den aldrig kommer att bli mätt. Men fisken kommer i båten. Jag mäter fisken mot det avbrutna Loomis-spöet– 104 cm. Fisken är fet av strömming. Det blir inte riktigt klart hur det är med bananer i båten: Personbästa mot två avbruta favoritspön – hur värderar man det? Och hade killen på sandbanken också bananer i båten?

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

Bind en Jiggy Spiggy till vårens havsöring!

Jiggy Spiggy är en fluga som jag konstruerade i början av 2000-talet. Det är en av de flugor som överlevt och fortfarande finns kvar i havsöringasken. Det är en fluga som jiggar – dyker och stiger snabbt, men är ingen jiggfluga, d.v.s. rider ju inte med kroken upp. Den passar allra bäst under havsöringens högsäsong

Plastic Fantastic

Det är redan för sent. Den är överallt. Men låt oss sluta nu och samla in skiten. I dag var jag väl inte på topp. Glömde det viktigaste av allt hemma: Linkorgen. Och bilnycklarna, var är dom? Och fisken? Men Johan var på G. En ren D-vitaminkick i november. När solen gick ned högg det

Från ingenstans

Det är lätt att bli fixerad vid kustöring. Det är det här med att man alltid blir överraskad. När som helst kan vad som helst hända. En stor fisk, en liten fisk, en brun fisk, en blank fisk, en luftakrobat, en långrusare, en gädda. Och det är ofta när man som minst anar det. Det

Få och små!

Om jag fick välja mellan lågtryck och högtryck väljer jag oftast högtryck. Men det finns ju högtryck och så finns det ju HÖGTRYCK. I våras var det ett extremt högtryck som totaltförstörde havsöringfisket. Nu i oktober har ett jättehögtryck sabbat gäddfisket. När det gäller lufttryck är ett lagom lufttryck på runt 1000 hpa det jag

Stenhårt barnarbete i Nävekvarn!

Vi var inte ett stort gäng som samlades vid Näveån på söndagmorgonen, men arbetsglädjen var det inget fel på! Stora som små såg till att få stenen i ån. Och det var inte så lite att flytta: 49 ton sten räckte pengarna från Sportfiskarna Fiskevårdsfond till!I år var det många barn på plats. Och som

Kustabborre!

Havsabborren är en favoritfisk för mig. Men vår vanliga abborre kommer inte lång efter. Annika och jag ger oss ut i den sörmländska skärgården på jakt efter våra egna randiga rovriddare. Och vi behöver inte ro många meter innan Annika har krokat den första. September är en grym månad för abborre i allmänhet och kustborre

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons